torsdag 29 september 2016

Hedersmordet på Abbas Rezai

Premiär: 29 september 2016 (lyssna här)
Av: Sigrid Edsenius
Exekutiv producent: Robert Barkman
Romeo och Julia i verkligheten.

Med
: Mördade Abbas bäste kompis Elias, Mariams bästa kompis Julie, Ing-Marie som jobbar för kyrkan i Kåge och lär känna Abbas, bibliotekarien Janne som kommer nära Abbas och Elias, poliserna Evert Jejdling och Anders Hultman i Småland som utreder mordet och Margareta Johansson, chef för flyktingmottagningen i Högsby.
Klipp: Sonen "Hamid" berättar i rättssalen om hur mordet gick till, upplästa sms mellan Abbas och Mariam, nyheter.
Längd: 1h 2min
Liknande dokumentär: P3 Dokumentär har gjort två andra dokumentärer om hedersmord: Mordet på Fadime av Siri Ambjörnsson och Emma Janke (2008) och Mordet på Pela av Emma Janke (2011).

När DN skulle sätta en rubrik på artikel om Abbas blev det: "Dödad, torterad och skändad". Hans mördare försökte inte bara hälla kokande olja i hans mun. Han blev skalperad. Det skedde i en lägenhet i småländska Högsby.

Det är Sveriges enda, om jag inte misstar mig, hedersmord på en man. Abbas Rezai hade blivit kär i fel tjej och mördades av tjejens familj när han var på besök i deras lägenhet. Ett brutalt tortyrmord som efter många om och men ledde till att samtliga inblandade dömdes för brottet.

Sigrid Edsenius, reporter på Sveriges Radio P4 Kalmar, har följt fallet sedan mordet år 2005. Hon har skrivit en bok, Abbas hjärta, om händelserna och även gjort en prisbelönt radiodokumentär tidigare: Högsby - ett år efter mordet på Abbas Rezai. På P4 Kalmars hemsida finns alla artiklar om mordet samlade. Och det är en hel del.

Den bästa intervjun i dokumentären är den med Elias. Han är närvarande. Bibliotekarien Janne bidrar med ett kort humoristiskt citat som verkligen lättar upp denna genomsvarta historia. Som bäst är historien när de politiska konsekvenserna lyfts fram: Högsby stoppar faktiskt all invandring under en period. En ny uppgift för mig.

Dokumentären är rak och redovisar det relativt långa händelseförloppet kronologiskt. Ungdomarnas romans växer fram, hon rymmer hemifrån, familjen försöker få tillbaka henne, mordet, de första rättegångarna, resningen och en kort avslutning om vad som hände sedan.

På hemsidan finns bilder på Abbas Rezai. Han är inte helt olik Paolo Roberto från Kungsantiden.


Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna - hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar