fredag 9 maj 2014

Hedersmordet på Pela

Premiär: 27 november 2011 (lyssna här)
Av: Emma Janke (hennes sida på bloggen)


Bör höras.
Medverkande: Dömde farbrodern Rezkar intervjuas i fängelset. Pelas efterlevande syster Breen som blir åklagarens huvudvittne. Polischefen Hans Strindlund om när han får reda på mordet. Leif Spånbo som driver utredningen om Pela ("Ett mord är ett mord"). Frilansjournalisten Peter Johansson som träffat farbröderna.
Klipp: Mona Sahlin (S) vill ha rättegången i Sverige. Uppläsningar från polisprotokoll (lästa av Anton Berg?). Överste Shalahan i Kurdistan, som utreder Pelas mord, intervjuas av Peter Johansson. 
Längd: 1h 28min
Liknande dokumentär: Mordet på Fadime (Emma Janke, 2008).

"Den 24 juni 1999 skjuts 19-åriga Pela till döds i familjens hus i irakiska Kurdistan under en semester resa till hemlandet. Motivet är att hon rymt hemifrån och inte levde efter familjens regler och traditioner efter familjens flytt till Sverige" skriver P3 på sin sajt. 

Detta är egentligen det första av de två välkända hedersmorden - det på Pela Atroshi, 19 år, och det på Fadime, 26 år. Fadime Sahindal mördades år 2002 - tre år efter Pela. Men dokumentären om Pela är gjord efter den av Fadime (båda är gjorda av Emma Janke). 


I dokumentären intervjuas både mördade Pelas syster Breen (en hjärtskärande intervju) och livstidsdömde mördaren Rezkar (som är Pelas farbror). Emma Janke är som vanligt inkännande och engagerad. 


"Han (mördaren) lämnar henne och går. Sen försvinner alla. Jag blir själv med hennes kropp. Jag försöker prata med henne men hon ger inget svar", säger Breen om när hennes storasyster dör. 

Läs mer på wikipedia. I denna artikeln i Aftonbladet tar Pelas pappa Agid på sig mordet. 


Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 

Alla producenter sorterade efter betyg
Alla dokumentärer sorterade efter årtal


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar