måndag 8 januari 2018

Mordförsöket på imamen i Strömsund

Premiär: 4 januari 2018 (lyssna här)
Av: Julian Evans och Adam Holmertz
Producent: Rosa Fernandez

Spännande grundstory. Tunn ljudbild. 
Medverkande: Den skjutne imamen Obidkhon Nazarovs son David, den dömde 37-årige skytten från Uzbekistan, Gitte Edman som är anställd på hemtjänsten och är bland dom första på brottsplatsen, Ami Hedenborg från Amnesty International, polisen Björn Svanberg, ihärdige åklagaren på internationella åklagarkammaren Krister Petersson, SVT-journalisten Elin Jönsson som hade kontakt med Säpo och imamen Nazarov.
Klipp: Dokumentär från uzbekisk statlig tv där imamen benämns som terrorist, inlästa mejl som är upptakten till skottdramat, nyheter, klipp från SVT:s Veckans Brott, bland annat med Säpo som försöker förklara varför man missade att imamen var en måltavla.
Längd: 1tim 1min
Liknande dokumentärer: Spionfallet på kinesiska ambassaden av Lovisa Lamm Nordenskiöld (2015), Stig Bergling av Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson (2005), Kidnappningsförsöket på Peter Wallenberg och den sovjetiska kartläggningen av Carl-Magnus Helgegren (2014)

P3 Dokumentär har i flera dokumentärer, framförallt förr i tiden, behandlat ämnen som (öststats)spioneri och utrikespolitik med förvecklingar för medborgare i Sverige. I denna dokumentär bär det av till den före detta Sovjetstaten Uzbekistan. Därifrån flyr en politiskt aktiv imam (muslimsk präst) och kommer till Sverige.

I Sverige landar imamen och hans familj i jämtländska Strömsund. En kommun med ovanligt många före detta uzbeker som invånare. År 2012 börjar det hända märkliga saker i Strömsund. Vad det verkar så har den uzbekiska regimen skickat en lönnmördare till Strömsund för att ta imamen av daga.

Hela listan: Alla dokumentärer – från bäst till sämst

En dag skjuts imamen ned i trapphuset. Och jakten på skytten blir långvarig och får ett oväntat slut. Historiens guide är framförallt den skjutne imamens son David. Intervjun med sonen är bra. Det finns känsla. Likaså är intervjun med skytten bra. Han pratar på och man kan läsa mellan raderna. Bäst kanske ändå intervjun med SVT-journalisten Elin Jönsson är som avslöjar hur hon blir en mellanhand mellan svenska säkerhetspolisen och exil-uzbekerna i Sverige.

Intervjuerna är dokumentärens höjdpunkt. I övrigt är det naggat i kanterna. Stundtals är det oroväckande tyst. Beskrivningen av hur imamen ligger skjuten i trapphuset är med detaljer – men det är i pratan. Ljudmässigt är det tomt. Inte ett eko från trapphuset. Ingen musik. Inga effektljud eller miljöljud. Känns som en uppläsningen i en ljudbok. Även i övrigt är det sparsmakat ljudmässigt. Det är svårt att få en känsla för jämtländska Strömsund utan några miljöljud. Är det snö när imamen skjuts ned? Hur låter det när väskan öppnas och pistolen hittas? Hur låter en fredagsbön i källarmoskén i Strömsund?

Och vem är imamen egentligen? Han beskrivs som en pacifist. "Han har aldrig predikat våldsamma handlingar", säger hans son oemotsagd. Trots det pekas han ut som terrorist i en statligt producerad dokumentär. Det ges fakta om ett terrordåd som sker samtidigt som imamen flyr. Men det blir hängande i luften. Det sägs att imamen predikar en konservativ form av islam. Men inget mer. Jag vill veta mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar