fredag 1 september 2017

Brandkatastrofen på Borås stadshotell

Premiär: 17 augusti 2017 (lyssna här)
Av: Maria Hansson Trens
Producent: Lasse Edfast
Levande återberättat.
Fullt med detaljer. 

Medverkande: Studenterna Gunilla Boman och Staffan Engblom som var med i branden och förlorade sin pojkvän/vän Johan, Maria Jonsson var också där, Magnus Löfgren som något motvilligt åker in till stan för att hänga med studenterna, rökdykaren Anders Vilgotsson, Göran Kylhage, brandbefäl,
Klipp: Musikklipp med Bee Gees "Staying Alive", nyheter,
Längd: 1tim 3min
Liknande dokumentärer: Diskoteksbranden i Göteborg av Anton Berg (2008)

Det är mitt under diskoeran – år 1978. Bee Gees "Staying Alive" toppar skivlistan. Studenter ska fira skolans slut på stadshotellet ("statt") i Borås. Men det kommer att bli den värsta brandkatastrofen i svensk historia (tills diskoteksbranden i Göteborg inträffar).

Två år tidigare har stadshotellet fått mängder av anmärkningar på den bristande brandsäkerheten. Men de har inte åtgärdats och under avslutningsfesten är stället fullpackat. När branden bryter ut strax innan stängning finns sammanlagt 180 personer kvar.

Läs mer: Alla dokumentärer rankade – från bäst till sämst

Detta är en mörk historia som är levandegjord genom utmärkta intervjupersoner som var på plats i brandinfernot. Dessutom har Maria Hansson Trens lyckats med att återge mängder av specifika detaljer (färg på bilar, vad som händer med ett par strumpbyxor, vem som märker branden först, fallhöjden från fönstren) utan att det drar ned på tempot eller känns apart.

I princip alla intervjuer är bra. Lugna. Närvarande. Men intervjun med Magnus Löfgren, som egentligen inte brukar gå till "statt", är lysande (den kommer med på topplistan över bästa P3 dok-intervjuerna). Bakgrundsljud och musik förhöjer närvaron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar