fredag 28 juli 2017

Dödsskjutningen i Rödeby

Premiär: 20 juli 2017 (lyssna här)
Av: Sigrid Edsenius
Producent: Magnus Arvidsson

En unik händelse med ungdomar
som skjuts när de inkräktar på en gård.
Medverkande: "Oskar", mobbaren som sköts på gården i Blekinge, "Johan", vän till Robin som mobbas, Sven, bror till mannen som sköt mobbarna på gården, Martin Hult, lokaljournalist samt ungdomar som fanns omkring de inblandade.
Klipp: Larmsamtalen från gården i Blekinge till polisen när skjutningen har ägt rum, klipp från rättegången i Karlskrona (bland annat när den mordmisstänkte 50-åringen förhörs samt den ökände psykologiprofessorn Sven Å Christiansson), nyheter.
Längd: 1h 8min

Det börjar som busringningar, fortsätter med avancerad ungdomsmobbning och slutar med att en pojke skjuts till döds på en gård i Blekinge i sydöstra Sverige. Händelsen blev känd i hela Sverige och den rättsliga processen som följde hårdbevakades av medier. På Wikipedia kallas händelsen "Skotten i Rödeby".

I Rödeby, norr om Karlskrona, härjar ett mopedgäng. Det är tonåringar från området och en av deras främsta sysselsättningar är att mobba en förståndshandikappad 19-åring som bor på en gård strax utanför Rödeby. Han kör runt med sin moped som han inte kan växla. Han har vinteroverall mitt i sommaren.

Läs mer: Hela listan – alla dokumentärer från bäst till sämst

En kväll i oktober 2007 åker mopedgänget upp till gården för att göra upp med 19-åringen och hans familj. Men pappan i familjen skjuter två av inkräktarna. En av dom, en 15-åring, dör efter att han blivit skjuten upprepade gånger med ett hagelgevär. En 16-åring (intervjuade "Oskar") skjuts men överlever.

I tingsrätten frias pappan helt eftersom han uppger att han fått panik när gården invaderats av gänget - där två varit beväpnade med tillhyggen. Han var dessutom påverkad av medicin och alkohol. I hovrätten blir utslaget annorlunda.

Lyssna mer: P1:s dokumentär om Skotten i Rödeby

Dokumentärens största förtjänst är intervjun med "Oskar" (fingerat namn) som var med på gården. Han blev själv skjuten och berättar öppet om hur de mobbade 19-åringen och vad som hände när han sköts. Även intervjun med "Johan" (fingerat namn) ger en bra inblick i händelserna.

Inga poliser är intervjuade vilket är ovanligt för att vara en P3 Dokumentär av denna typ (om brott). Detta är Sigrid Edsenius andra dokumentär för P3. Den första handlade om hedersmordet på Abbas Rezai. Sigrid Edsenius är reporter på lokalradion i grannlänet till Blekinge – P4 Kalmar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar