torsdag 13 juli 2017

Gängskjutningen på Vår krog och bar

Premiär: 11 juli 2017 (lyssna här)
Av: Karwan Faraj
Producent: Rosa Fernandez

En unik inblick i ett
brutalt gängkrig. 
Medverkande: Katerina Petrovich, mamma till Petar som dödades på Vår krog och bar, Tony Olsson, närpolis i Biskopsgården, Osman Can, ägare till Vår krog och bar, "Dennis" som är barndomsvän med Houssein som mördades i skjutningen, åklagare Ulrika Åberg, Korosh Hatami, tränare till Josef Hällgren Abdulrahman, Ahmed Warsame på telefon från fängelset (han är dömd till livstid), "Karim" berättar om hur knarkkriget i Biskopsgården fungerade, stammisen Rocky (som också är krigsveteran från Balkankriget) som sitter inne på krogen när skotten börjar.
Klipp: Statsminister Stefan Löfven reser till Göteborg i samband med dådet, polisens larmsamtal när skottlossningen har börjat samt ett långt utdrag från åklagarens förhör med Josef Hällgren Abdulrahman i rättegångsförhandlingen.
Längd: 23min (del 1 – Välkommen till Biskopsgården), 29min (del 2 – Vägen fram till skotten),  29min (del 3 – Attentatet), 24min (del 4 – Jakten på mördarna) och 34min (del 5 – Ingen vinner i det här)
Liknande dokumentär: Mordet på Therese Johansson Rojo (2015) av Hugo Lavett

Den 18 mars 2015 inträffar något som liknar en massaker i Göteborgsförorten Biskopsgården. Två män går in på restaurang Vår krog och bar på Vårväderstorget, som är områdets centrum, och skjuter ned tio personer. Två personer dör, bland annat Hossein som är attackens huvudsakliga mål. Han är en av ledarna i ett kriminellt nätverk i södra Biskopsgården.

Bilderna från övervakningskameran, två personer med dödskallemask som går in genom krogens trånga entrén med AK47:or höjda, är väl kända. En av gärningsmännen har en gul reflexväst som det står polis på.

Här mördas två personer.
Göteborg 2015. 
Attacken utförs av en handfull personer från det rivaliserande kriminella nätverket från norra Biskopsgården. Orsaken, som blir belyst i dokumentären, är hämnd samt att försöka få kontroll över drogmarknaden.

Historien om Josef Hällgren Abdulrahman, som döms till 14 års fängelse, tar stor plats. Han var en lovande fotbollsspelare som till och med provspelat för utländska proffsklubbar som Chelsea. Istället för en ny Zlatan kom han att bli en spelare i det kriminella nätverket på norra Biskopsgården.

Dokumentären är enkelt gjord. Det är knappt någon bakgrundsmusik eller effektljud. Framförallt bärs den av dokumentärenmakaren Karwan Farajs berättande och djuplodande intervjuer, framförallt med människor från miljön där gängkriget uppstod. Intervjuerna med "Dennis" och Rocky som var på krogen när skjutningen ägde rum är suveräna. Likaså intervjun med Josefs gamle fotbollstränare Korosh. Det är nära och nervigt. Även övriga intervjuer är över medel.

I en intervju med Göteborgs-Posten berättar dokumentärens skapare Karwan Faran att han jobbade med dokumentären i sju månader. Han själv är från Göteborgsförorten Gårdsten. Han säger att han ville vara detaljerad i vad som hände inne på krogen under skjutningen.

– Jag ville vara ganska länge inne på krogen. För att trycka på konsekvenserna. Unga som lyssnar ska förstå hur det är: mörkt, blodigt, brutalt.

1 kommentar:

  1. Hej! Du brukar ju ibland kritisera att dokumentärmakaren är repetitiv och/eller förklarar det självklara.

    Karwan är väl ett utmärkt exempel på detta, samt att hans bristande svenskkunskaper ibland gör dokumentären smärtsam att lyssna.

    SvaraRadera