tisdag 13 juni 2017

Peter Mangs och morden i Malmö

Premiär: 8 juni 2017 (lyssna här)
Av: Arvid Hallberg
Producent: Magnus Arvidsson
Intervjuer utöver det vanliga.

Medverkande: Skottskadade DJ:n och Malmöbon Lang Conteh, gatuköksägaren Younes Cheikhi som besköts av Mangs, mördade Trez mamma Jeanette och bror Andreas West Persson, polisen Lotta Svensson som hittar ett av mordoffren, polisens kriminalare David Sjöman, författaren Mattias Gardell som skrivit boken "Raskrigaren" om Mangs, journalisten Joakim Palmkvist som också skrivit en bok ("Äventyr i Svenssonland"), med flera.
Klipp: Telefonsamtalet mellan polisen och Peter Mangs när han grips, nyhetsklipp.
Längd: 1h 12min
Liknande dokumentär: Lasermannen (2005) av Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson. En av de allra första P3-dokumentärerna som gjordes.

Jag var skeptisk. Detta är den första av åtminstone två dokumentärer som P3 gör som P1 redan har gjort. Dessutom på dokumentärer som var bra och inte lämnade något i övrigt att önska. Det var fem år sedan P1:s skildring av mördaren från Malmö ("Fallet Peter Mangs"). Jesper Huor (och Magnus Arvidsson) kom då under skinnet på Peter Mangs och skildrade bland annat hans stora musikintresse, framförallt för reggae och liknande exotisk rytmer. Det var fascinerande med tanke på hans rasism.

Läs mer: Alla dokumentärer - från bäst till sämst 

Arvid Hallberg väljer lyckligtvis ett annat spår. Han lämnar musiken utanför. Detta är mer en suggestiv thriller där offren, anhöriga till mördade, skjutna och beskjutna, gör sin röst hörd. Det finns en underliggande, hotfull känsla rakt igenom.

Två saker sticker ut och andas kvalitet. Arvid Hallberg, som tidigare gjort den lysande P3-dokumentären Slaget om Mostar, är en skicklig intervjuare. Nästan alla intervjuer har en laddad känsla. De intervjuade säger oväntade saker. De är nära micken. De pratar långsamt. Det är bra ljud. Jag har pratat med honom om hans intervjuteknik.

Det andra som höjer är dokumentärens bearbetade känsla. Pratorna är korta och precisa. Det är suggestiv musik och en röd tråd går genom hela dokumentären. Det finns några snygga, genomtänka klipp, till exempel när polismannen visar hur han brukar andas djupt innan förhandlingar och sedan går det rakt över till telefonsamtalet med Peter Mangs.

Det är också snyggt att journalisten Joakim Palmkvist och idéhistorikern Mattias Gardell ställs emot varandra i slutet av dokumentären. De har motsatta uppfattningar om vad som drev Peter Mangs till att mörda minst två personer och beskjuta många fler. P3 Dokumentär brukar oftast välja att berätta historier utan att motsatta uppfattningar får plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar