onsdag 19 oktober 2016

Dödsolyckan i Lillhärdal

Premiär: 13 oktober 2016 (lyssna här)
Av: Maria Hansson Trens
Exekutiv producentRobert Barkman
Tragedi som har en
mänsklig bild av förövaren.

Med
: Sammy, lillebror till värstingen Kristian som kör på Emma med sin motorcykel, polisen Ingrid Larsson som jobbade i Sveg, Gustaf som är Kristians bästa kompis, Joakim Nyman, Kristians försvarsadvokat, Ulrika, som är avlidne Emmas mamma, "Emma A" och "Emma F" som är barndomskompisar till avlidne Emma.
Klipp: Nyhetsklipp från radio och tv. Några korta sekvenser från rättegången mot Kristian. Ljud från en Youtubefilm när ishallen brinner ned. 
Längd: 57min
Liknande dokumentär: Spiceepidemin av Lasse Edfast (2016)

 "Det vart lite kaos", säger Sammy om sitt liv i Lillhärdal i Jämtland. Han var en del av en familj som begick småbrott i det lilla samhället. Familjen var illa omtyckt och flera av barnen har varit omhändertagna av sociala myndigheter.

Han är lillebror till Kristian. Kristian är dokumentärens huvudperson - även om han själv inte är intervjuad. Det är Kristian som kör ihjäl 11-åriga Emma när hon går på trottoaren utanför kyrkan. Dokumentären tecknar en bild av ett litet samhälle där några inte passar in. Det handlar om busskörningar och om hur grupper ställs mot varandra. Och en tragisk olycka.

Bilden av Kristian, förövaren, är komplex och har djup. Intervjun med hans bror Sammy ger en bra bild. Även Emmas närmaste intervjuas, men utan att de ställs mot varandra. Konflikten mellan de inblandade finns där, men det ligger under ytan. Intervjun med Emmas kompisar, som båda heter Emma, är fin.

Dokumentären är relativt kort - bland de kortaste som P3 någonsin gjort - och har en social karaktär. Det är inte sensationslystet. Olycka i Lillhärdal valsade inte runt i rikspressen. Tempot är jämnt, som lyssnare får vi bakgrunden om konflikterna i byn och efter ungefär 20 minuter skildras hur olyckan inträffade. Sen följer rättegången, de två domarna (som friade respektive fällde) och vad som hände med de inblandade.

Maria Hansson Trens har gjort en dokumentär för P3 tidigare: Fallet Marina Johansson (2016)


Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna - hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar