onsdag 14 september 2016

Mordet på 2pac

Premiär: 12 september 2016 (lyssna här)
Av: Måns Mosesson
Exekutiv producent: Caroline Pouron

Rappt. 
Med: Rapparen Big Syke som är med på fyra låter på 2pacs episka album All eyez on me (som är ett av de mest sålda albumen i USA någonsin), 2Pacs bonuspappa Jamal Joseph som stod 2pac nära, journalisten Cathy Scott som jobbade i Las Vegas där 2pac sköts, polisen Tim Brennan som jobbade med gängmord i LA-stadsdelen Compton och Tracy Robinson som filmade några av 2pacs videos.
Klipp: 2pac själv hörs i flera klipp, bland annat när han spottar mot journalister i samband med en rättegång, dessutom är det relativt gott om musik från 2pac, nyhetsinslag.
Längd: 1h 14min
Liknande dokumentär: Leila K (2015)

Det är 20 år sedan 2pac sköts ihjäl i Las Vegas. En klassisk drive by-shooting.

När jag slår på dokumentären funderar jag på vilken väg Måns Mosesson ska välja. Vilken teori om 2pacs mord ska få utrymme? Den att han blev ett offer i rapmusikkriget mellan östkusten och västkusten? Eller att hans manager Suge Knight dödade honom för att komma över originalinspelningarna av 2pacs låtar? Eller att ett meningslöst bråk mellan några gängmedlemmar tog kol på honom? Eller kanske till med teorin att 2pac fortfarande lever?

Filmaren Nick Broomfield fick mycket uppmärksamhet år 2002 när han gjorde Biggie & Tupac som konspirerade friskt. Där var både mordet på 2pac och på Notorious B.I.G. icensatt av Suge Knight. Med god hjälp av polisen. Dokumentärfilmen innehåller bland annat en skön scen när Nick Broomfield ska spontanintervjua med Suge Knight inne på fängelset.

Måns Mosesson låter polisen Tim Brennan komma till tals och han har sin åsikt klar. Det är en skön intervju och Tim Brennan pratar fritt ur hjärtat. Måns Mosesson är lika duktig i P3-dokumentären Granaten Excalibur och den svenska vapenexporten (2012) på att få amerikanerna avspända. De bidrar med bra citat.

Filmen har högt tempo men det kommer ändå fram en del om 2pacs unga år. Det är snyggt att Måns Mosesson tar upp hans insats för att lyfta fram kvinnor. Intervjun med bonuspappan Jamal Joseph ger en fördjupad bild och jag lär mig en del nytt från det jag vet tidigare. Det är stringent. 2pacs gradvisa förändring, från intellektuell till gangsta, är tydlig.

Det är gott om musik från 2pac. Jag vet inte hur Måns Mosesson gjort med rättigheterna. Några låtar är med betydligt längre än vad citaträtten borde täcka. Dokumentären är sparsamt översatt. Man bör kunna engelska för att förstå allt.

Måns Mosesson har plåtat huvudpersonerna i dokumentären.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna - hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar