söndag 5 juni 2016

Statskuppen i Chile

Premiär: 2 juni 2016 (lyssna här)
Av: Martin Ezpeleta
Exekutiv producent: Robert Barkman

Medryckande.
Medverkande: Chilenarna Alejandra Mujica och Carlos Zanzi som engagerat sig i vänsterrörelsen och som fick fly till Sverige, deras son Andres Zanzi, svenske biståndsarbetaren Henrik Janbell som satt fängslad i Chile, SVT:s korrespondent Jan Sandquist som såg sin kollega skjutas till döds av kuppmakarna.
Klipp: Sista orden från Chiles president Salvadore Allende innan kuppmakarna tar över, Sveriges statsminister Olof Palme pratar om vad som hänt i Chile, nyhetsklipp.
Längd: 1 timme
Liknande dokumentär: Harald Edelstam av Fredrik Johnsson (år 2008)

11 september 1973 begår Chiles vänsterpresident självmord. Det eftersom kuppmakare är på väg att inta presidentpalatset i huvudstaden Santiago. Snart kommer militären Augusto Pinochet att ta över. Kärnan i konflikten var att Salvadore Allende förstatligade företag.

På Sveriges Radios Facebooksida gör P3 Dokumentärs redaktion reklam för denna dokumentär med de välkända bilderna från när svenskargentinske tv-fotografen, Leonardo Henrichsen, skjuts ihjäl av militärens kuppmakare i Chile. Med honom fanns SVT:s korrespondent Jan Sandquist och han berättar närvarande om händelsen.

Martin Ezpeleta har gjort en relativt okonventionell dokumentär. Den är levande och subjektiv. Inga statsvetare eller politiker pratar. Det är vanligt folk. Det är episoder, minnesbilder, musik och radioklipp, utan tydliga fogar. Historien vindlar, är fri.

Alejandra Mujica och Carlos Zanzi känns mänskliga. Carlos berättar hur han hälsar på Salvadore Allende en sista gång i kvarteret utanför presidentpalatset. Tillsammans med bilden på P3:s hemsida av Allende med k-pist strax innan sin död ger det en känsla för läget.

En självsäker dokumentär.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna - hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg.

4 kommentarer:

  1. En slapp återberättelse av exilchilenare och svenskar som var på platsen. Inget som kunde komplicera berättelsen togs med.

    Att Allende bara fick 36% av rösterna och knappast kunde luta sig på något folkligt mandat förbigicks med tystnad. Att Chiles ekonomi utvecklades som Venezuela under Hugo Chavez, och av samma skäl, tas inte upp.

    Det gifta exilkubanska paret hade i Chile verkat för att störta demokratin och införa diktatur. Någon reflektion över detta gavs inte, utan de och deras son fick utgjuta sig över kuppmakarnas ondska och hemskhet trots att de mycket väl kunde ha gjort samma sak.

    Under efterkrigstiden har det inte varit någon brist på diktaturer eller militärdiktaturer i Latinamerika. Men jag undrar om det finns någon diktatur med färre dödsoffer än Chile, och varför motsvarande reportage om Paragyau, Argentina eller andra Pinochet-fria diktaturer aldrig görs.

    SvaraRadera
  2. Jag blev glad när jag såg att det kom en P3 Dokumentär om det som hände i Chile, för jag har länge velat sätta mig in i ämnet. Bakgrund, huvudpersoner, händelseförlopp m.m. Jag måste dock besviket erkänna att det här antagligen var det sämsta avsnittet någonsin, för någon vidare heltäckande redogörelse var det då inte.

    Som Erik i kommentaren innan mig är inne på så saknades några väsentligheter. Vilka var det exempelvis som kuppade Allende på makten? Pinochet nämns förstås, men i övrigt så nämns de bara som "militären" och "högern" som att det underförstått skulle innebära värsta sortens skurkar utan diskussion. Varför störtades Allende? Tas inte upp över huvud taget trots att det måste finnas mängder med argument från kuppmakarnas sida varför Allende skulle bort. Jag tvivlar egentligen inte på att Allende=god och Pinochet=ond, men maken till ensidig och utstakad "dokumentär" har jag inte varit med om. Det är en stundtals gripande och medryckande berättelse hur ett par Allende-sympatisörer och svenska tjänstemän upplever kuppen och undviker döden, men det är sannerligen ingen dokumentär om statskuppen i Chile.

    1 av 5.

    SvaraRadera
  3. Hej! Kul att ni kommenterar. Denna dokumentär ger inte på något sätt en heltäckande bild av situationen i Chile. Men på ett sätt är det befriande. Många P3 Dokumentärer är övergripande och allsidiga. Ibland tappar de i intensitet och subjektivitet.

    Den tydligaste bristen jag kan konstatera är hur Martin Ezpeleta använder begreppet reformer. Han tar inledningsvis upp president Allendes nationaliseringar (att staten övertar privata företag) och beskriver dem riktigt som centrala i landets starka konflikt.

    Senare i dokumentären pratar han i termer av att Allende störtades eftersom en del inte gillade "reformerna" som genomfördes. Reformer är ett positivt laddat ord. Att nationalisera är något mer kontroversiellt. Det upphäver äganderätten - och i många fall även rätten att fritt sluta avtal och driva företag - vilket många människor tycker illa om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet är inte att P3 Dokumentär gör "personliga" dokumentärer istället för faktaspäckade, utan att perspektivet ständigt är detsamma, nämligen vänster, misstro till såväl västvärlden som marknadsekonomin och fabläss för socialistiska revolutionärer. Dessutom att dokumentären aktivt avstår från att kolla upp alla fakta som bla stödet för Allende eller varför militären faktiskt genomförde kuppen.

      När kommer motsvarande dokumentär om kubanerna vilka flydde från Kuba efter Castros kupp och numera lever i exil i Florida - naturligtvis utan några kritiska frågor om Batista-regimens demokratiska halt eller ifrågasättande av exilkubanernas historieskrivning?

      Mot slutet av Allendes tid som president var Chile i kaos. Ekonomisk nedgång pga idiotiska reformer, social oro genom vänsterns revolutionsromantik samt väpnade gäng, (vilka exilchilenarna i programmet deltog i) och politisk oro genom att parlamentet vägrade acceptera Allendes politik, vilket Allende inte accepterade utan styrde genom presidentdekret.

      Mot slutet var militären den enda organisation som var lojal mot presidenten medan alla andra strejkade för eller mot Allende. Då ställde generalerna sig själva frågan "Varför?".

      Radera