lördag 11 juni 2016

Polismordet i Högdalen

Premiär: 9 juni 2016 (lyssna här)
Av: Fredrik Johnsson
Exekutiv produktion: A-One

Maffigt om ett unikt fall. 
Medverkande: Väktarna Jonas och Rose-Marie Persson på Securitas som blev rånade i Stockholmsförorten Högdalen, polisen Stig Åke Nigert som såg sin kollega Leif Widengren ta sina sista andetag, kriminalaren Lars Johansson som utredde rånet, polisens utredare Roger Lindblom, advokaten Åke Broné som företrädde en av de misstänkta: Nackaföretagaren.
Klipp: Rikligt med klipp från polisens radiotrafik i samband med rånet, bland annat när den tredje polisen på plats Ingela Sjöstedt larmar om att det pågår ett rån,
Längd: 1h 29min
Liknande dokumentär: Arlandarånet av Anton Berg (år 2010), Polismorden i Malexander av Fredrik Johnsson (år 2008)

Det är drygt 11 år sedan P3 Dokumentär sände sin första dokumentär. Den handlade om katastrofen på kärnkraftverket i Tjernobyl. De som gjorde den var Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson. De var inledningsvis ensamma om att göra dokumentärer för P3.

Det var först år 2006, ett drygt år efter premiären, som en ny person dök upp. Det var Anton Berg som tillsammans med Kicki Möller skildrade fallet Joy Rahman. Under många år var Fredrik Johnsson, Kristofer Hansson och Anton Berg P3:s flitigaste dokumentärmakare.

På senare tid har det ändrats. P3 använder sig av många olika producenter och Anton Berg gör bland annat podden "Spår" medan Fredrik Johnsson gjort "Brottskod" för TV3. I "Polismordet i Högdalen" har Fredrik Johnsson och Anton Berg, som är delägare i produktionsbolaget A-One, slagit sina huvuden ihop. I vilken grad Anton Berg är inblandat i själva produktionen av denna dokumentär är oklart, men han har tidigare gjort bland annat en P3 Dokumentär om rånet på Arlanda. Han kan ämnet.

Polismordet i Högdalen skildrar händelsen då polismannen Leif Widengren skjuts ihjäl i samband med ett värdetransportrån år 1992. 53-årige Widengren beskrivs i dokumentären som en man som levde för sitt arbete.

Fredrik Johnsson gör en maximalistisk produktion. Det är sällan tyst utan det matas på med maffiga ljud. Det för berättelsen framåt. Väktarna dyker upp tidigt i historien och det är personligt med tydliga minnesbilder. Fredrik Johnsson är en duktig journalist som de intervjuade känner sig trygga med.

När rånet och dödsfallet är avklarat vidtar en lång och snårig berättelse om hur polisen jobbade för att få fast mördarna. Det bästa inslaget i den biten är väktaren Rose-Marie Persson som berättar om hur hon blev misstänkt för inblandning i rånet. Konfliktnivån skruvas upp och det blir mänskligt.

Att det endast blir en trea är dokumentärens smalhet. Detta är en "snutig" historia där vi tvingas spendera mycket tid med polisens utredare. Att en av de misstänktas advokat är med stärker upp men långt ifrån tillräckligt.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna - hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg.

1 kommentar:

  1. Trea här var lite väl snålt tycker jag. Första timmen är en solklar femma, sen blir det lite tunnt men fortfarande bra.
    Varför gick man inte djupare i insiderspåret (väktaren) med väldigt märkliga indicier. Alla som gjort skarp militärtjänst vet att första reaktion vid oväntad eldgivning är att kasta sig ner t.ex..

    Men ack skönt att höra Jonssons stämma igen!

    SvaraRadera