tisdag 21 juni 2016

Fallet Sofie

Premiär: 16 juni 2016 (lyssna här)
AvLasse Edfast
Exekutiv produktionCaroline Pouron


Socialt reportage i
P3 Dokumentär-format. 
Medverkande: Sofie Lohedes kompisar Hanna och Natasha, Sofies extramamma Marianne, Sofies mamma Li, polisen Anders Jonsson som kritiserades för hur han förhörde Sofie när hon anklagade 42-åringen för våldtäkt, forskaren Sara Landström som specialiserat sig på förhör med barn och Lilian Elmqvist, chef för Jönköpings HVB-hem.
Klipp: Långa utdrag från polisens våldtäktsförhör med 14-åriga Sofie Lohede, förre överåklagaren Sven-Eric Alhem och reporterröster från rapporteringen runt 42-åringens rättegång i Jönköping.
Längd: 1h
Liknande dokumentär: Spiceepidemin av Lasse Edfast, Punkmordet av Sara Lundin.

Lasse Edfasts andra dokumentär denna säsong. Även "Fallet Sofie" är en utmärkt social skildring - precis som "Spiceepidemin". Människor som sällan hörs i P3, inte heller i P3 Dokumentär, tar plats framför mikrofonen.

Det känns som ett smart grepp. Lasse Edfast förhåller sig löst till det etablerade P3 Dokumentär-konceptet med historiska händelser som blir belysta i efterhand. Här är det fallet med 14-åriga Sofie Lodhede från Jönköping som polisanmäler en amfetaminlangare för våldtäkt. Hon begår sedan självmord när fallet är på väg upp i rätten.

Lasse Edfast ramar in det med historiska tillbakablickar och en expert på barnförhör som förklarar vad som gick fel under polisutredningen. Men lejonparten är det sociala reportage som berättar om Sofies liv med missbruk och självskadebeteende. Det är relativt lågt tempo.

Mixningen är jämn. Det är enkel bakgrundsmusik som låter rösterna ta plats. Micken är nära de intervjuade, deras röster är klara, skarpa. Någonstans i mitten handlar det om förhören som Sofie tvingades genomlida när hon polisanmälde den 42-årige langaren för våldtäkt. Det blir nervigt när polisen Anders Jonsson får en skopa med rejäl kritik. Forskaren Sara Landström ställs mot honom.

Det märks att kemin i förhören lyser med sin frånvaro. I alla fall från Lasse Edfasts urval. Det är intressant, relativt rättvist berättat. Det finn en underliggande ton av kritik mot rättsväsendet - polisen framförallt - för att målet inte roddes i hamn. Men samtidigt dras inga enkla slutsatser. Lasse Edfast skildrar mest, inte förklarar.

Slutscenen är fin om än kort.

P3 Dokumentär har gjort flera verk där förhörsteknik blir belyst, bland annat Mordet på Caroline Stenvall från år 2012.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna - hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar