fredag 13 maj 2016

Värstingresan

Premiär: 12 maj 2016 (lyssna här)
Av: Laura Wihlborg och Emma Ikekwe
Producenter: Linda Jensen Kidane och Emma Janke
Så berättas en historia.

Med: Värstingen Augusto "Agge" Comte Gomez, värstingen Peter Koski, socialchefen Ragnar Götestam, kriminologen Philippe Estrada, förre rikspolischefen Björn Ericson, förre fängelsechefen Ann-Britt Grunewald, sociologiforskaren Torbjörn Forkby och de två ledarna från båtresan: Urban Domeij och Mats Mollestam.
Klipp: SVT:s Aktuellt åker med på båten, nyhetsklipp bland annat från Kungsankravallerna år 1987 och politikern Rita Öberg som var emot värstingresorna.
Längd: 1h 11min
Liknande dokumentärer: Unik.

Det handlar om något som gestaltats i en scen i den klassiska filmen Gökboet (1975) med Jack Nicholson. Patienterna på mentalsjukhuset rymmer och drar iväg med en fiskebåt. Där ute upplever de frihet och gemenskap. De får ta eget ansvar. Det är samma sak med Värstingresan. Fem kriminella Stockholmsungdomar skickas på en lång seglats med två oerfarna ledare för att hitta en ny väg i livet.

Det börjar med kravallerna i Kungsträdgården och moralpaniken runt ungdomar på glid. Socialtjänsten vill pröva nytt med kidsen som inget verkar bita på. Första planen är en lång segling till Västindien.

Det blir protester. Det är bra skildrat. Rikligt med arkivklipp, högt tempo, många röster. Laura Wihlborg sammanfattar bra och håller en intellekt hederlig, neutral ton. Det är inte överdrivet musiksatt men det finns där vid väl valda tillfällen.

Till slut blir resan av. Fylld av konflikter och Laura Wihlborg mejslar med stadig hand fram berättelsens kontrahenter. Den otursförföljde ledaren och hans starke, tyste kompanjon, den mjuke värstingen och hans revanschsugne och utåtagerande gangsterish medresenär. Det är spännande och fyllt av pricksäkra iakttagelser om vad som händer när livshistorier och olika personligheter går i klinch.

Att dokumentären får intervjupersonerna att ställa upp och öppet prata om resan är fantastiskt. Det är inte bara spännande utan också empatiskt och insiktsfullt. Vi får följa dem hela vägen tills i dag. Så vad ledde värstingresan till? Jo, det får vi veta.

Laura Wihlborg målar ibland upp typiska litterära bilder istället för att gestalta det i ljud (berättar att de sitter långt in i ett rum på socialtjänsten istället för att lägga ljudet med någon som går i en lång korridor) men hur nära hon kommer intervjupersonerna och hur klar och redig den samhälleliga analysen är - det kompenserar mer än väl.

Det finns tre mindre klagomål. Den sista biten av anslaget ska inte vara med det. Det är en spoiler. Det borde inte sägas "för att veta vad som ledde fram till det så ska vi backa bandet". Repliken har sagts i säkert 40 av P3:s dokumentärer. Vid 33min och 45sek är det fel i ett klipp.

Laura Wihlborg har läst på Skurups folkhögskola under 00-talet. Hon gick skrivarlinjen och vann svenska mästerskapet i poetry slam. Efter att hon pluggat på Dramatiska institutet, DI, har hon jobbat på Sveriges Radio. Dokumentären är gjord av bolaget Ljudbang där producenten Emma Janke, erfaren P3 Dokumentärskapare, länge huserat.

Dokumentären utsågs till säsongens bästa våren 2016. Laura Wihlborg intervjuades av bloggen.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna - hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg.

4 kommentarer:

  1. Hej Johan!
    Om det är så att du inte är säker på hur ett efternamn stavas borde du nog ha kolla upp det innan publicering.. Intressant att du bara gissat dig fram till din helt egna stavning, men också otroligt oseriöst måste jag säga. Emma "Ekeaue" stavas Emma Ikekwe.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh herregud, hur kan man bli så upprörd över en felstavning? Det räcker väl med att informera honom om rätt stavning istället för att behöva bli så barnsligt kränkt.

      Radera
  2. Gör om gör rätt. Emma Ikekwe!!

    SvaraRadera