torsdag 19 maj 2016

Dag Hammarskjöld och dödskraschen

Premiär: 19 maj 2016 (lyssna här)
Av: Karin Hållsten
Producent: Anton Berg, A-One produktion.
För bred. 

Medverkande: Hobbyforskaren och författaren Björn Virving, forskaren Susan Williams som gav ut boken "Who killed Dag Hammarskjöld", diplomaten och S-politikern Jan Eliasson, Sven-Göran Hallonquist, son till piloten som flög olycksplanet och regeringens utredare tillika dåvarande Kongoambassadören Bengt Rösiö.
Klipp: Dag Hammarskjöld hörs i ett antal klipp i samband med att han invigs i FN-klanen som högsta hönset, även FN:s avgående generalsekreterare Tryggve Lie hörs i ett skönt klipp ("välkommen till världens svåraste jobb"), Dags diplomatkollega Sture Linnér (bland annat från dokumentären som Fredrik Johnssons P3-dokumentär Kongokrisen), John F Kennedy och Tage Erlander uttrycker sina kondoleanser. Även vittnen till olyckan – som säger att det var fler flyg i luften – hörs i klipp.
Längd: 1h 17min
Liknande dokumentär: Kongokrisen från 2007 av Fredrik Johnsson.

Det känns som märkligt att lyssna på denna dokumentär samma dag som ett egyptiskt flygplan försvinner över Medelhavet. För några timmar sedan hittades vrakdelar och samtliga 66 ombord befaras omkomna. Jag pratade med Sveriges ledande flygsäkerhetsexpert Hans Kjäll och han funderade på vad olyckan kunde bero på. Terrorism eller tekniskt fel, eller något annat, vem vet i detta tidiga läge. Spekulationerna rasar.

När en generalsekreterare i FN omkommer i en flygolycka. Ja, då blir spekulationerna vilda. Så klart. Karin Hållstens dokumentär är femtioelfte försöket att krama något ur historien om när Sveriges nationalhjälte Dag Hammarskjöld, då FN:s generalsekreterare, omkom i en flygolycka i Kongo. Det är utan vinkel. Allmänt hållet.

Jag har svårt för ounderbyggda teorier om politiska sammansvärjningar. I denna dokumentär dyker det upp en forskare, Susan Williams, efter mer än halva dokumentären och bjuder på avancerade teorier. Det utreds ytligt. Jag tycker P3 kunde dragit mer på henne i anslaget och sedan verkligen gått till botten med hennes teorier.

Det är mer en kritisk, men svepande, betraktelse över den allmänt vedertagna sanningen att Dag Hammarskjölds flygplan flög på fel höjd och kraschade i samband med landningen. Follow the money, säger man ofta. Susan Williams gör karriär på sin bok. Behövs det mer skäl till att spetsa till slutsatserna? Observationen om rasismens påverkan på utredningen är plausibla men i övrigt är det tunt.

Att Jan Eliasson är med sänker. Han är en så kallad sekundärkälla och det han säger är allmänt hållet. Lite generell FN-historia och sedan lovord om den "store" Hammarskjöld. Han var inte ens själv med på den tiden.

De bästa partierna i dokumentären är de som är hämtade från den dokumentär som P3 gjorde år 2007.  Musiken, infallsvinkeln, närvaron hos intervjuade Sture Linner. I Karin Hållstens dokumentär låter det som om att det är musik från Enya ibland. Det är svårt att hitta den röd tråden i musikvalet.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna - hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar