fredag 29 april 2016

Flyktingbåtarna till Gotland på 1990-talet

Premiär: 28 april 2016 (lyssna här)
Av: Linda Jensen Kidane
Producent: Emma Janke

Trist när de kommer i land. 
Medverkande: Flyktingen Ali Fahrdi som lämnade Bagdad och kom via Moskva till Gotland, läkaren Lokman Atroshi som flydde till Sverige, kustbevakaren Folke Gustavsson som plockade upp folk från båten Priekule som kom till Bruksorten Slite på Gotland, maskinisten Lars-Erik från Gotland som berättar om intrycken när flyktingbåten kom till Gotland. Advokaten Torsten Bäckstrand som försvarade besättningen på båten när den åtalades i svensk domstol. Ambulansföraren Ingrid Folin som hämtade utmattade flyktingar.
Klipp: Mycket från gotländsk radio, men även från Ekot. En del klipp från tv- och radiosändningar hur det låter i Slite på Gotland när flyktingarna kommer.
Längd: 59 min
Liknande dokumentär: Den stora flyktingströmmen på 90-talet av Anton Berg, Polisrazzian i Alsike kloster av Martin Ezpeleta och Utvisningarna av familjerna Sincari av Sara Lundin.

Året var 1993. En båt kommer till Gotlands kust. Det är relativt liten (39 meter lång) och ombord finns 391 flyktingar som gått i land i Lettlands huvudstad Riga. Det är många barn med på båten (88 stycken under 15 år) och den har kämpat sig igenom meterhöga vågor och flera gånger har resan varit på väg att sluta i katastrof.

De flesta är på flykt från Saddam Hussein. Det är irakiska kurder, och andra irakier. En del regimkritiker. Några som inte vill slåss i kriget. De har träffats på Rysslands första McDonalds i Moskva och köpt biljetter. De kan inte stanna i Moskva och tänker ta sig till danska ön Bornholm i Östersjön.

Men de hamnar på Gotland efter den stormiga resan. P3 Dokumentär har gjort relativt många dokumentärer som skildrar flyktingar och svenskt flyktingmottagande. Den gemensamma (negativa) nämnaren är moralism och bristande gestaltning. Det är något som låser sig när P3 ger sig på ämnet.

Visserligen är de två flyktingarna i dokumentären, Ali och Lokman, bra. Lokman är mycket framgångsrik i Sverige och syns flitigt i medierna eftersom han är engagerad i flyktingar (om min research stämmer). Vi som lyssnare följer dem i dokumentärens inledningsfas. Båtresan över Östersjön är bitvis nervig.

När de kommer i land övergår den i en bredare, sämre gestaltad, historia om svenska medier och rättsligt efterspel. Det är ytligt och det är synd att Ali och Lokman hamnar i bakgrunden. Det är inte speciellt ljudligt utan mest människor som pratar in i en mick.

Detta är Linda Jensen Kidanes andra dokumentär för P3. Hennes första handlade om mordet på Kevin i Värmland (klickan på hennes namn längst upp på sidan för att komma till bloggens recension).

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna - hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg.

2 kommentarer:

  1. Helt intellektuellt befriad radioprogram. Det är ytligt och det är skam att Ali och Lokman hamnar i bakgrunden.

    SvaraRadera
  2. Inte det bästa radioprogramet.

    SvaraRadera