fredag 20 november 2015

Skolgårdsmordet i Bjuv

Premiär: 19 november 2015 (lyssna här)
Av: Jesper Engström
Producent: Sara Lundin
Nära inpå. "Simon" är mycket bra.

Medverkande: Välkände Tony Pallon på länskriminalpolisen i Malmö, "Simon" vän till mördade Thomas och gärningsmännen, mördade Thomas klasskamrat Hampus, Helsingborgs Dagblads reporter Fredrik Lassen som skrivit prisbelönt om mordet, Anna-Karin Linder Krauklis som är expert på rollspel, kriminalinspektören L-G Johansson som jobbade med Pallon.
Klipp: Röster från skolkamrater från dagarna efter mordet, nyhetsklippen kommer först efter halva dokumentären när mordet har skett, ökände författaren Didi Örnstedt som gav ut boken "De övergivnas armé" som enligt en snabb googling verkar vara ett frontalangrepp på rollspelare och lajvare. Psykiatriprofessorn Sten Levander säger att rollspel är farligt. Tycker mig även höra Stina Dabrowski från tv ställa frågor om mordet och rollspel.
Längd: 1h 27min
Liknande dokumentär: Mordet på Kevin (2015), Punkmordet (2013) Mordet på Therese Johansson Rojo (2015)

Året var 1994. På en skolgård i lilla Bjuv i Skåne mördades en 15-årig kille och lämnades ihjälslagen på skolgården. Dokumentärens skapare Jesper Engström, rutinerad producent och reporter på Sveriges Radio, väljer att tidigt avslöja att mördarna är två jämnåriga kamrater.

Det är en relativt lågmäld och tyst dokumentär. Ljudbilden är minimalistisk, raka motsatsen till Jack Werners "Självmordet på Flashback" som gick för två veckor sedan. Jag gillar det. Det passar bra med dokumentärens stjärna, mördade Thomas vän "Simon" som ställer upp anonymt och berättar om vad som hände.

Han är öppen och ger dokumentären nerv och närvaro. Det kommer under skinnet på mig och en orsak är att musiken hålls i bakgrunden. Vi hör rösten, andningen, laddningen. Dokumentären kommer i två akter. Den första följer Thomas fram tills det att han mördas och den är bättre gestaltad och med mer drama. Den är koncentrerad och vass. I akt två blir det mer samhällsdiskussion - och pladdrigt - när Jesper Engström väljer att prata om moralpanik och det faktum att många beskyllde rollspel för att ha orsakat mordet.

Det är fördelaktigt att det inte ges någon solklar förklaring till mordet. De finns sällan. Stuff just happen, tyvärr. Eller så är motivet pengar. Ibland svartsjuka.

"Skolgårdsmordet i Bjuv" avslutas fint med att "Simon" dyker upp igen och vi landar åter i skånska myllan någonstans i utkanten av den där skolgården i Bjuv. Kul att höra om ett fall jag inte visste något om.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna - hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar