torsdag 5 november 2015

Självmordet på Flashback

Premiär: 5 november 2015 (lyssna här)
Av: Jack Werner
Producent: Anton Berg
Känslosam, gott om musik. 

Medverkande: Marcus Jannes mamma Anna Jarolf, hans pappa Jens Peter Kefas Berlin Jannes, hans syster Jorinda Hovberg/Jannes, en annan användare på Flashback som heter Eva-Li Brydolf som försökte få Marcus att avbryta självmordet, Mikael Westerlund, forskar om internet och självmordskommunikation, Victor Bjelkholm som var moderator på forumet Flashback, polisen Magnus Ehliar som var den förste på plats i lägenheten där Marcus begick självmord,
Klipp: Nyhetssändningar från dagen efter det direktsända självmordet, klipp från amerikanska nyhetsmedier, Länstidningen i Södertäljes ansvarige utgivare Thelma Kimsjö i ett klipp från Sveriges Radio mediegranskande program Medierna.
Musik som används: Bland annat Brian Enos Deep Blue Day som vi även hört i filmen Trainspotting.
Längd: 1h 18min

Programmet inleds med att tipsa om att det finns hjälp att få om man går med självmordstankar, bland annat på P3:s hemsida.

Jack Werner är mest känd som viralgranskare för Metro och detta är hans första P3 Dokumentär. Han har uppgett att han i januari i år blev tillfrågad om han ville göra en P3 Dokumentär och att han lagt ned sin själ i arbetet.

Den inleds lysande. Vi kommer direkt in på dagen när 21-årige Marcus Jannes sitter i sin lägenhet i Järna söder om Stockholm och lägger upp en tråd på Flashback om att han ska ta sitt liv. Vi följer det händelseförloppet och stannar strax innan självmordet. Detta sker i dokumentärens första 10 minuter, som är snyggt ljudsatt med en bra musiktema. Sen går vi tillbaka och vi får reda på att Marcus Jannes led av autism och att han haft självmordstankar i ett drygt år.

Det är gott om familjemedlemmar som berättar om Marcus. Sen blir det allmän information om forumet Flashback och det faktiskt förekommit länge att människor kommunicerar om sina självmord, även innan internets tid.

Det är gott om musik med mycket olika stil. Dramatisk pianomusik, filmisk syntmusik, techno, Brian Eno, atmosfärisk elektronisk musik. Bland det bättre i dokumentären, förutom början, är när man efter tag pratar om hur människor gjorde narr av Marcus efter hans självmord. Bland det första som kommer upp när man söker på hans namn på Google är näthat och förlöjligande, samt bilderna på honom när han hänger sig.

Dokumentären blir aningen tjock och konturlös i mitten men mot slutet tar den sig igen. Den fantastiska temamusiken från början återkommer och vi får återigen träffa Eva-Li Brydolf som försökte avstyra Marcus Jannes självmord. Det är snyggt att familjemedlemmarna pratar uppskattande om henne och att hon i samband med det kommer in i dokumentären och berättar vad det var hon försökte göra.

Jack Werner gör, i likhet med dokumentärens producent Anton Berg, väldigt bra prator. Det är imponerande med tanke på att han inte verkar ha någon längre erfarenhet av att prata i radio.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna - hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar