torsdag 26 november 2015

Patrik Sjöberg och sexövergreppen

Premiär: 26 november 2015 (lyssna här)
Av: Karin Hållsten och Marcus Leifby
Producent: Anton Berg
En krigare - Patrik Sjöberg.

Medverkande: Förre höjdhopparen Patrik Sjöberg, friidrottaren Miro Zalar som nu jobbar på Radiosporten, stavhopparen Per-Inge Sköld som också blev utsatt, friidrottaren Christian Skaar Thomsen som trädde fram samtidigt som Patrik Sjöberg, Patrik Sjöbergs mamma Birgitta, Camilla Kallin som var ordförande i Örgryte IS:s friidrottssektion.
Klipp: Många klipp från framförallt Radiosporten som skildrar Patrik Sjöbergs lysande karriär som höjdhoppare, bland annat när han slår världsrekorden en sen kväll i Stockholm år 1987 (se det fina klippet på SVT), Yannick Tregaro som intervjuas i Sveriges Radio P1 samma dag som Patrik Sjöbergs bok släpps, friidrottsförbundets förre ordförande Lennart Karlberg.
Längd: 1h 26min

Patrik Sjöberg blev känd för mycket genom åren, sin kaxighet, sitt kokain, sitt rökande, sin extrema talang när det gällde höjdhopp och till slut blev han känd för att ha avslöjat den största övergreppsskandalen inom svensk idrott. Under flera år blev han utsatt för sexövergrepp av sin styvpappa och tränare Viljo Nousiainen.

Nousianinen var helgonförklarad efter de framgångar han haft med Patrik Sjöberg och flera andra höjdhoppare. Han var en bohem, storrökare och pedofil. Det sista var okänt - eller hölls hemligt av de andra idrottsledare som såg det.

Marcus Leifby är en före detta Aftonbladetmedarbetare som slagit sig ihop med Karin Hållsten (som gjort flera P3 Dokumentär tidigare) och skapat en dokumentär som både är känslosam, hemsk, innehåller en del nytt och ägnar idrotten i Patrik Sjöbergs liv stort utrymme.

Det är kul att landa i 80-talet och höra rösten från en betydligt yngre Jacob Hård från tv-sporten (från klipp). Det är en gedigen inblick i Patrik Sjöbergs ungdomsår och hur det gick till när han fick Viljo Nousiainen som styvpappa. Och att han faktiskt flyttade från sin mamma för att bo med Viljo.

Det dröjer aningen för länge innan själva övergreppen kommer in i bilden. När Patrik Sjöbergs karriär avhandlas används temamusiken, eller i alla fall en låt, från Walter Hills kultfilm "The Warriors". I övrigt är det konsekvent pianomusik.

Intervjun med Patrik Sjöberg är bra men bäst är intervjun med hans mamma Birgitta.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna - hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg.

2 kommentarer:

  1. Hej Johan!
    Tack för att du lyssnat och att du tyckte om dokumentären.
    Hoppas att flera gör det!

    Det är dock lite faktafel, min huvudsakliga gren i friidrott var stavhopp och att jag stavar mitt namn med bindestreck :-)

    /Per-Inge Sköld

    SvaraRadera
  2. Hej Per-Inge! Korrigerat! Bra att du medverkade i dokumentären! / Johan

    SvaraRadera