fredag 13 november 2015

Grupp 8

Premiär: 12 november 2015 (lyssna här)
Av: Emma Janke
Snyggt, intressant. Ingen action.

Medverkande: Litteraturprofessorn och superfeministen Ebba Witt-Brattström, Susanne Osten som då var en ung teaterregissör, ursprungsåttorna Birgitta Bolinder och Greta Sörlin, Gunilla Thorgren.
Klipp: Tal med Martin Luther King för att illustrera tidsandan och vad som hände i USA och deras medborgarrörelse, ett flertal åttor som exempelvis Louise Walldén, författaren Eva Moberg som skrev den uppmärksammade boken Kvinnans villkorliga frigivning (1961), mänger av klipp från tv- och radiointervjuer med grupp 8 som gjordes under sent 60-tal och tidigt 70-tal.
Längd: 1h 14min

Lysande namn på dokumentären. "Grupp 8". Det sitter som en smäck. Det var på den tiden när ordförande Maos revolution i Kina var högsta mode och det inte var något fel med att det lät litet grand som en terroristcell. Visst, "kommando 8" hade varit mer militant, men grupp 8 går inte av för hackor på "bad ass"-listan heller.

Och här snackar vi pionjärer, revolutionärer, progressiva krafter. De bildas 1968 som ju är revoltens år. I Sverige går det betydligt lugnare till än i exempelvis USA och Frankrike. Här hade vi studentrevolten och tennismatchen i Båstad som stoppades. Men inte så mycket mer.

Emma Jankes inblick i grupp 8 - gänget som trodde på devisen "avskaffa hemmafrun" - går på djupet. Den är rik på gamla arkivklipp och det är fantastiskt roligt att höra nyhetsrapporteringen om hur "damerna" ledda av grupp 8 promenerar upp till finansminister Gunnar Sträng (S) och protesterar mot en ny skattereform som de tror är en kvinnofälla. Kontrasten mellan uttrycket "damer" och att "damerna" i fråga faktiskt vill avskaffa den falska vördnaden för kvinnor är lysande.

I klippet hörs inte bara "damerna" utan också Olof Palme, statsminister (härligt/störigt arrogant), och Gunnar Sträng. ("Jag bryr mig alltid om barnen!") Vi träffar genom klipp eller exklusiva intervjuer ett flertal av de ledande krafterna i grupp 8 och för alla intresserade av gruppen och deras drivkrafter är denna dokumentär troligen mumma.

För mig som man känner jag viss glädje över gruppen som i sin kamp för att avskaffa hemmafrun, få fram fler dagisplatser och verka för fri abort också gjorde många män en stor tjänst. De bidrog till ett jämlikare samhälle där mannen kunde röra sig mot hemmets sfär. Tänk glädjen som män måste känna över att faktiskt få vara nära sina barn.

Emma Janke gör silkeslena prator (använder enkla ord: hon säger "sossarna" istället för "socialdemokraterna") och dokumentären är ljudlig. Hon är tydlig i vad grupp 8 höll på med och hur de gick från teoretiska studier till faktiskt handling. Bakgrundsmusiken (någon slags österländskt inspirerad kampsång) är fin. Dock. Detta är inte för den breda allmänheten. Vi är hela tiden inne i gruppen. Bara människor med erfarenhet från gruppen får göra sin röst hörd.

Det blir alltså inga forskare som pratar om gruppens betydelse. Det blir inga röster från konkurrerande grupper. Det blir inga kändisar, politiker eller artister som säger hur de förhåller sig till gruppen. Inga män, inga barn till dessa kvinnor som berättar om hur deras mammor var.

Det blir smalt och konfliktnivån är låg. Det är trivsamt.

Jag hörde nyss en bra intervju med Susanne Osten som Martin Wicklin genomförde. Det kallas söndagsintervjun och går i P1.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna - hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar