torsdag 8 oktober 2015

Striden om de apatiska barnen

Premiär: 8 oktober 2015 (lyssna här)
Av: Rosa Fernandez
Intressant och infekterat ämne. 

Medverkande: Journalisten Gellert Tamas som skrev boken "De apatiska" samt gjorde ett program för Uppdrag Granskning om barnen, barnläkare Olle Jeppsson på Astrid Lindgrens barnsjukhus, Ruslan som drabbades av apati som 16-åring och numera bor i Sverige, barnpsykiatrikern Göran Bodegård, barnpsykologen Ingrid Schiöler som bland annat reser utomlands för att kolla upp asylsökandes bakgrundshistorier, förre ärkebiskopen KG Hammar som engagerade sig för flyktingarna, politikern Peter Eriksson från Miljöpartiet, journalisten Lasse Granestrand på Dagens Nyheter, Migrationsverkets Mikael Ribbenvik samt en intervju med en romsk familj som utvisades till Serbien.
Klipp: Brittiske forskaren Brian Lask intervjuas av SVT (tror klippet är från Gellert Tamas program i Uppdrag Granskning - ganska många av klippen är därifrån), ett ökänt klipp med Peter Engelsöy som var biträdande chef vid barn- och ungdomspsykiatrin och tyckte att barnen simulerade apatin, migrationsminister Barbro Holmberg (S), efterföljande migrationsministern Morgan Johansson (S), vänsterpartisten Ulla Hoffman, klipp med psykiatrikern Thomas Jackson (från Uppdrag Granskning) som tycker att de apatiska utnyttjas av sina föräldrar (han går senare med i något slags nazistiskt/nationellt parti).
Längd: 1h 25min

Rosa Fernandez har gjort fyra dokumentärer för P3 Dokumentär tidigare. En av dem är riktigt bra, den handlar om det så kallade Klotterkriget i Stockholm och muthärvan på SL. Här ger hon sig på en av de mer infekterade händelserna i ny svensk politisk historia.

Det är ju faktiskt så att bråket runt de apatiska flyktingbarnen fortsätter än i dag. För inte så länge sedan krävde Gellert Tamas med hjälp av advokat att Dagens Nyheter rättar faktafel som han anser att DN:s ledarskribent Hanne Kjöller gjort sig skyldig till. Läs om det här.

De apatiska flyktingbarnen blev en het potatis på 90-talet när en stor mängd asylsökande barn från framförallt Ryssland, eller forna Sovjet, hamnade i katatoniska tillstånd. De slutade att äta och blev introverta. En del fick sondmatas.

En del hävdade att föräldrarna utnyttjade sina barn och förgiftade dem eller förvägrade dem att äta. Det för att få uppehållstillstånd. Andra menade att det inte var så konstigt om barnen mådde väldigt dåligt eftersom den svenska asylprocessen var hemsk.

Rosa Fernandez dokumentär verkar i skuggan av Gellert Tamas gärning. Många klipp är från hans program i Uppdrag Granskning och han är själv intervjuad. Även vinkeln känns lik den som Gellert Tamas har. De som är skeptiska till att barnen är apatiska nagelfars. De socialdemokratiska politikerna är bovar.

Det är rappt, många intervjuade och dokumentären sträcker sig över lång tid. Dessutom blir det en avstickare till flyktingamnestin som genomfördes år 2005. En temalåt som hörs i bakgrunden låter som ett klassiskt barockstycke och det är läckert.

Rosa Fernandez gillar att hennes dokumentärer har ett drag av granskning - det har även den om Klotterkriget och muthärvan på SL. Men här fungerar det sämre eftersom det mest låter som en upprepning av Gellert Tamas reportage i Uppdrag Granskning. Det finns inte den rätta nerven.

Bäst i reportaget, där det känns intensivt och originellt, är när barnpsykologen Ingrid Schöler berättar om sina äventyr när hon granskar flyktingars bakgrundshistorier åt Migrationsverket. Det är snyggt. Hon är för övrigt "hedersrom".

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna - hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg.

1 kommentar:

  1. Det är många av andra länder i Europa som inte har massa barn som är apatiska. Tyvärr så är det nog bara en bluff. Varför skulle vi annars ha så många som "insjuknar"?

    SvaraRadera