fredag 23 oktober 2015

Fallet Thomas Quick

Premiär: 21 oktober 2015 (lyssna här)
Av: Anton Berg
Ett svep av hela historien. 

Medverkande: Förre justitieministern Göran Lambertz, författaren Dan Josefsson, journalisten Jenny Küttim som gjorde efterforskningar åt både Hannes Råstam och Dan Josefsson, Sture Bergwalls advokat Thomas Olsson som kom att ro hem alla resningarna, Klara och Björn Asplund vars 10-åriga son Johan försvann och troligen mördades. Kriminalkommissarie Jan Olsson är också med.
Klipp: Göran Lambertz möter Leif GW Persson i Veckans brott efter att de sänt Dan Josefssons dokumentär om kvinnan bakom mytomanen Thomas Quick, justitieministern Beatrice Ask (M) säger i en intervju i Sveriges Radio att det handlar om en rättsskandal, klipp från vallningsfilmer med Thomas Quick, klippet när Thomas Quick erkänner mord under en rättegång, klipp från Hannes Råstams dokumentärer i SVT.
Längd: 1h 44min
Liknande dokumentär: Thomas Quick av Kristofer Hansson från år 2008

(Jag har inte så många länkar i dokumentet - de finns istället här, i min recension av den gamla dokumentären)

P3 Dokumentärs mest populära dokumentärmakare, Anton Berg, tar sig här an Sveriges största rättshaveri någonsin. Sture Bergwall dömdes för åtta mord han inte begått. Just nu sitter han och skriver en bok historien - Bergwall alltså.

P3 har tidigare gjort en dokumentär om Thomas Quick/Sture Bergwall. Den kom år 2008 och målade upp bilden av Thomas Quick som en seriemördare. Det fanns några kritiska röster i den men framförallt följde den Dalademokratens ökände reporter Gubb Jan Stigsson som ivrigt återgav alla Thomas Quicks tokigheter som sanningar.

Han är med en kort sväng även i denna dokumentär. Han låter inte direkt nedslagen över det som hänt de senaste sju åren. Han är troligen fortfarande övertygad över att Thomas Quick/Sture Bergwall är en galen mördare.

Denna dokumentär startar från början med försvinnandet av 10-årige Johan Asplund. Vi landar stabilt  i historien när hans föräldrar berättar om förlusten och hur det gick till när han helt plötsligt var borta.  Sen går det i högt tempo genom de många åren av psykiatri, polisarbete, mytomani, medieuppmärksamhet, domar - och sen genom att domarna rivs upp och alla de tidigare hjältarna plötsligt är skurkar.

Det är en lång dokumentär. Den längsta någonsin faktiskt (detta gäller fram till denna dokumentär som är nummer 201 i ordningen). Den slår Sara Lundins dokumentär om Fallet Linda Chen med sex minuter.

Intervjun med föräldrarna Asplund är bra, likaså med journalisten Jenny Küttim som man hör alltför sällan, advokat Thomas Olsson är klar och logisk som vanligt och det känns snyggt att två av "skurkarna" är med - advokat Claes Borgström och förre JK:n Göran Lambertz.

Men den har skevt fokus. Vill man vara elak så kan man säga att den ibland tyvärr påminner om en uppläst Wikipediatext. Istället för att rapa upp hela historien från början till slut - dessutom med en lång utvikning om Sture Bergwalls yngre år och tidiga domar - skulle Anton Berg fokuserat mer på den enorma konflikt som uppstått mellan Quicklaget och alla andra. Hur kan det gå så här fel? Hur mår de inblandade i dag? Vad säger detta om det svenska rättssystemet?

Det finns en filosofisk, kanske vetenskapsteoretisk, aspekt av detta. Hur kan så olika "verkligheter" få plats i en och samma grundhistoria? Är det teoretiskt möjligt med denna typ av totalt oförenliga uppfattningar om samma händelser?

Ungefär 40 minuter in i dokumentären blixtrar det till när Anton Berg korsklipper föräldrarna Asplund mot advokat Claes Borgström. De har helt olika - diametralt motsatta - bilder av hur mycket mediciner Thomas Quick äter under rättegången. Det blir tydligt när deras uttalanden sätts mot varandra i ett snyggt klipp.

Det finns några liknande ögonblick men de är för få.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna - hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar