fredag 12 juni 2015

Leila K

Premiär: 14 juni 2015 (lyssna här)
Av: Sara Moein



Jag saknar Leila K





Medverkande: Esan i perukaffären Taj Mahal dit Leila K brukade gå, Petter Wallenberg som både skrivit en biografi om henne och producerat en låt för henne, Petra Montanen, gammal klasskompis och god vän från Bergsjön, gamle läraren Ann Boglind som fick lära sig vad rap var av Leila K, Rob n Raz som upptäckte Leila, prisbelönte filmaren Göran Olsson som gjorde en dokumentär om Leila, dansaren Fatima som var med på första stora turnén och dansaren Apollo som fick lär sig att kräva mer limousiner av Leila. 
Klipp: Två gamla klassiska hiphop-låtar dyker upp (bland annat The Message med Grandmaster Flash), uppläsning från Leilas skoluppsats som handlar om att vara fri och självständig, en kort bit från Leilas genombrott Got to get, klipp från Göran Olssons dokumentär när Leila K och Dilba hamnar i bråk efter Grammisgalan där Dilba vann grammis trots att Leila var nominerad för megamegasuccen Electric. 
Längd: 1h 17min

Leila K - legenden. Ett musikaliskt geni med en gudabenådad röst och attityd så det räckte och blev över. Strulungen, rebellen från förorten Bergsjön i Göteborg. Tonåringen - som hängde ut sin pappa som tyrann - som gjorde några av 90-talets bästa danslåtar (framförallt hiten Electric). 

Jag minns henne från Fredrik Strages bok Mikrofonkåt där hon genomför en kort intervju mot betalning. Den ende musiker Fredrik Strage fått betala för att intervjua. Leila K blev ju känd för sin förkärlek till cash up front och destruktiva leverne. Och att hon dissade Dilba för att vara en mes. 

En fascinerande person som dokumentärmakaran Sara Moein kommer delvis under skinnet på. Leila K är tyvärr inte intervjuad men det är gott om personer med som öppenhjärtigt pratar om henne. Intervjun med Rob n Raz tillhör de bättre. Även dansaren Apollo är bra. 

En brist är frånvaron av musik. Två klassiska hiphop-låtar hörs, annars är det tyst. Vi får inte lyssna på Leilas egen musik förutom i några korta klipp. Electric tror jag mig inte höra alls förutom i inledningen. 

Dokumentären avslutas med ett suveränt klipp där lyssnaren får höra Leila litet längre. Det klippet skulle placerats tidigare eftersom det ger en unik inblick i Leila K. Reportern Sara Moein har gjort en P3 Dokumentär innan, den om de von Sydowska morden.  

2 kommentarer: