lördag 18 april 2015

Säsongspremiär: Spionfallet på kinesiska ambassaden

Premiär: 17 april 2015 (lyssna här eller scrolla ned)
Av: Lovisa Lamm Nordenskiöld
Pedagogisk och tydlig. 

Medverkande: Björn Hurtig, advokat till spionen Alim, Tomas Lindstrand, chefsåklagare, Wilhelm Unge chefsanalytiker Säpo som vittnade i rättegången, Adel Hakim som satt på Guantanamo som misstänkt terrorist - han fick uppehållstillstånd i Sverige och "hjälp" av den kinesiske spionen, Joakim Enwall, professor i kinesiska, Nijat Turghun, ordförande uiguriska utbildningsföreningen i Sverige.
Klipp: Nyheten släpps i TV4, statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar, utvisade "Diplomaten" i klipp från programmet Konflikt i P1, reportern i samma program ringer till ambassaden och får svaret "ingen aning" på frågan "vad heter du?"
Längd: 1h15min

Vårsäsongen 2015 är äntligen igång. I går fredag hade den premiär på sajten och i morgon sänds den på radio.

Jag tycker spioneri i sin grund är väldigt spännande. Det handlar om dubbelspel, bedrägeri och förljugenhet. I detta fallet är det en uigurisk man som tvingats lämna Kina och försöker slå sig fram i Sverige. När han misslyckas med det bestämmer han sig för att bli spion åt kinesiska staten. Därmed får han gratis middagar på kinarestauranger och kanske även lite kontanter.

Sen kan även spioneri bli rätt trist. Ond stat vs värnlöst folk på flykt, torra chefsåklagare som pratar som om att han satt husförhör hos prästen och upprapningar om vilka iakttagelser underrättelsetjänsten har gjort.

P3 Dokumentär har gjort en rad spionhistorier. Den bästa är om Stig Bergling som är fylld av agentaction, torr humor och dessutom har agenten själv på intervjudivanen. Den om spionen Ströberg var ungefär lika bra (eller till och med strået vassare) men hade en helt annan känsla eftersom det troligen rör sig om ett rättshaveri. Den om Stig Wennerström saknar huvudpersonen själv, Stig, och saknar dessutom människor av kött och blod i största allmänhet. Lovisa Lamms förra dokumentär om nordkoreanskt spioneri lät mer som ett UR-program än en rafflande P3-dokumentär.

Denna dokumentär om kinesiskt spioneri inför olympiska spelen är ljudlig, noggrann med fakta och jämn i tempot. Det ger en mycket god inblick i hur spioneriet fungerar - det är pedagogiskt och begripligt på alla sätt. Vad som saknas är action. Man måste inte dela Fredrik Johnssons vurm för det bombastiska för att sukta efter mer thrillerkänsla och mindre pianoklink. En stor brist är att Lovisa Lamm Nordenskiöld suttit för mycket med polisens förundersökning och Säpos chefsanalytiker Wilhelm Unge. Dokumentären är skadad av en polisiär och förundersökningsteknisk ton.

Producenten berättar på P3 Dokumentärs Facebooksida att hon upplevde det som om att hon var skuggad under arbetet. Av en kinesisk kvinna.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar