fredag 24 april 2015

Hiv-mannen

Premiär: 26 april 2015 (lyssna här)
Av: Simon Moser
Riktigt bra story. 

Medverkande: "Maria" som hade sex med Hiv-mannen i fem år, Aftonbladets rättsreporter Oisin Cantwell, stjärnadvokaten Peter Althin, Aftonbladets krimreporter Lennart Håård som kom Hiv-mannen relativt nära, Anna-Maria Sörberg som forskat om synen på hiv-smittade, en amerikansk polis som försökt sätta dit Hiv-mannen,  chefsåklagare Thomas Lindstrand och polisens sexbrottsutredare Lone Callias.
Klipp: Hiv-mannens telefonsvarare, åklagaren Jan Frykman som beskriver Hiv-mannen som en psykopat med mördarinstinkt, mängder av nyhetsklipp.
Längd: 1h22min

Detta handlar om Hiv-mannen. Spöket, fågelskrämman, som dök upp i slutet av 90-talet och skapade moralpanik och ångest angående hiv och sexuell aggressivitet. Samt lite främlingsfientlighet. Simon Moser - vår tids Hans Villius röstmässigt - berättar om mannen med olika identiteter som var hiv-smittad och låg med massor av kvinnor. Han anklagades för våldtäkt och det verkar vara klarlagt att han drogade kvinnor. Men samtidigt fanns det en gråzon som #prataomdet handlar om. "Maria" i dokumentären säger att hon blev våldtagen kontinuerligt i fem år. Samtidigt så valde hon att i fem år träffa Hiv-mannen frivilligt. Han tjatade sig till dejter och sex.

På den tiden ansågs hiv vara en dödlig sjukdom. I folkmun.  I själva verket var den knappt smittsam tack vare effektiva mediciner.

Inledningsvis är det högt tempo, snyggt mixat och bra ljud. Skräckig musik ligger i bakgrunden (låter ungefär som klassisk skräckfilmsmusik a la Hollywood). Den känns snygg och massiv. Det är mycket nyhetsklipp och gott om mini-cliffhangers. En typisk P3 Dokumentär med fart och spänning. Hiv-mannen är en guldstory och Simon Moser lyfter förtjänstfullt fram polisens tabbar. Ett stort plus för den amerikanske polisen som är med. "Om du finns någon som kan kallas nymfoman så måste det vara en sån han är!"

Sen slarvas en del bort. Ett problem är de grova brottsanklagelserna inte ges mer utrymme. Han var trots allt anklagad för flera fall av grov våldtäkt. Hur såg bevisen ut? Jag tänker på historien om Billy Butt som dömdes för våldtäkt trots att det främst verkar handlar om manipulation och tricks. Det finns besvärande uppgifter om knock out-droger dock, men vad hände när drogerna börjat verka? Vad var utsagorna? Tyvärr får vi inte veta mycket om det.

En som ställer upp och berättar är "Maria". Hon beskriver det som om att hon blivit drogad och våldtagen vid flera tillfällen. Vi får aldrig reda på om hennes berättelse är en del av det omfattande anklagelseakten (blev det åtal?) mot honom. Samtidigt som hon pratar om våldtäkt så menar hon också att det var någon form av tjat-sex. Han ringde och tjatade (och charmade) och så åkte hon hem till honom och låg med honom.

Ett annat problem är vändningen med antalet smittade kvinnor. Simon Moser lägger det på en teoretisk nivå med en forskare och plötsligt är dokumentären slut. Missförstå mig rätt, det finns en mycket intressant poäng i forskarens slutsatser. Men en hiv-smittad skulle intervjuats för att illustrera offret för fördomarna och pöbelmentaliteten. Och det skulle getts utrymme åt det faktum att moralpaniker är ett stort problem. Oisin Cantwell kör lite klädsam självkritik och sen är det klart.

En sak att jämföra när säsongens två första dokumentärer gått. Sett till ljudbild och berättarton. Lovisa Lamm Nordenskiölds berättelse om kinesiska spionen är lugn, nästan melankolisk. Simon Mosers Hiv-mannen är mer fartig, lite thrillerkänsla. Kinesiska spionen-dokumentären rör sig bland marginaliserade flyktinggrupper medan Hiv-mannen är allmängods.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar