måndag 17 november 2014

Lindomefallet

Premiär: 16 november 2014 (lyssna här)
Av: Rosa Fernandez
Inte alls dålig. Men för basic.  

Medverkande: Mördade mannens dotter Margit Ericsson, advokaten och ex-brottaren Pelle "Pelle Sving" Svensson, polisen Thomas Hallarås som var först på plats, Madelene Leijonhufvud som är professor i straffrätt och som utrett lagen i samband med liknande fall, journalisten Janne Josefsson som engagerat sig i Lindomefallet. 
Klipp: De båda misstänkta mördarna/rånarna intervjuas av Janne Josefsson i TV-programmet Striptease, nyheter, folk på stan (från Striptease). 
Längd: 1h 13min

Lindomefallet – rättshaveriet som fick landet att koka. Mordet utan mördare som fick människor att utbrista: "Det har tydligen blivit okej att mörda folk." Det handlar om två rånare som gick in i en äldre mans hus i Lindome utanför Göteborg. När rånet, eller den grova stölden, var klar låg Ernst Olsson kvar med krossad skalle. Någon hade slagit ihjäl honom med en gjutjärnspanna. 

De två som bevisligen varit på platsen skyllde på varandra och när turerna i rätten var över hade ingen dömts för mordet - och inte heller till dråp eller vållande till annans död. 

Det finns flera förtjänster med dokumentären. De viktiga spelarna är intervjuade. Juridikprofessorn är helt rätt person att prata om efterspelet eftersom hon själv utrett hur lagen är och borde vara. Dottern Margit Ericsson bidrar med sin personliga historia - fylld av bitterhet och värme. Klippen med de misstänkta känns nödvändiga. Polisen som var först på plats också angelägen att ha med. 

Dessutom blir det mycket Göteborgsdialekt och härliga "folk på stan"-reaktioner som tagits från SVT:s Striptease. Den är också relativt rikligt ljudsatt med bakgrundsljud och illustrationer. Inte lika massiv som Sara Lundins dokumentär om Linda Chen-fallet veckan innan men ändå inget att klaga på. Tempot är bra. 

Jag gillar också att en detalj som Pelle Svenssons smeknamn är med. Den typen av iakttagelser tillför mycket. 

Det som drar ned är att den mest håller sig på ytan. När jag lyssnat klart undrar jag fortfarande vad som fanns för bevisning i fallet. Kunde inte personer bindas alls till olika platser i lägenheten och hur var förhören egentligen utformade? 

Det blir skrattretande när polisen Thomas Hallrås säger att han inte kände till att någon larmat till polisen medan brottet pågick. Det lär han ha vetat, om inte just då dagarna efter så garanterat i efterhand när förundersökningen började gå mot åtal. Om så inte är fallet så är det ett tydligt indicium på att utredningen missat de mest elementära bitarna.

Det känns som om att Lindomefallet handlar lika mycket om ett dålig polisutredning, som om knasig juridik. 

Dokumentären är solid på alla sätt. Men det hettar inte till. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar