tisdag 25 november 2014

Den stora gruvstrejken 1969/70

Premiär: 23 november 2014 (lyssna här)
Av: Anton Berg 
Livet i gruvan,
livet som strejkare.

Medverkande: Gruvarbetaren Reino Niemi som var med i strejken, journalisten Lars Lidberg som åkte till Kiruna för att bevaka konflikten, arbetaren Ove Harala som inte ville ta av sig mössan för ledningen, dokumentärfilmaren Lars Westman. 
Klipp: En omständlig Olof Palme utvärderar strejken, författaren Sara Lidman pratar om gruvarbetarnas villkor, arbetaren Martin Gustavsson håller ett suveränt anti-fackligt tal, fackets Helge Hylt låter oroväckande lik Hitler när han försöker läxa upp arbetarna. 
Längd: 1h 22min 

Några minuter in är jag i extas. De fantastiska klippen från radio- och tv-arkivet när strejkerna försöker ta strid genom uppviglande tal, Anton Bergs Lena stämma och Ulf Dagebys outfuckinstanding temamusik från Stefan Jarls dokumentär om Kenta å Stoffe "Ett anständigt liv". 

Det är vad det handlar om, ett anständigt liv. Att grovarbetare skulle slippa att bli behandlade som kreatur när de bröt de livsviktiga mineralerna åt det statliga bolaget LKAB. Intervjuade Reino Niemi beskriver det lysande, bland annat förbjöds gemensamma kafferaster. Istället skulle alla sitta själva å dricka. Inget skvaller på arbetstid. Här i gruvan är det hårda bud. 

Året är 1969. Den röda vågen är som störst och har även svept över den norrländska inlandet. Det är rätt att göra uppror, som ordförande Mao i Kina sa. Men efter den lysande inledningen går Anton Berg vilse i underjorden. Det blir väl lokalt, lite nostalgiskt å Berg tappar helhetsbilden. Gestaltningen puttas undan för referat av interna stridigheter. Mot slutet tar det sig igen när dokumentärfilmaren Lars Westman beskriver hur infekterad strejken är än i dag. Ett bra klipp från Folkets hus i Kiruna illustrerar det. 

Det är tankeväckande. Att en strejk för drygt 40 år sedan fortfarande får känslorna att svalla. Är människorna i kylan till och med mer hetlevrade än vi andra?

Jag minns ett citat fritt ur minnet. Det var för fem år sedan och min arbetsgivare, TT, hade skrivit om ett bråk mellan arbetare och arbetsgivare. Gruvtolvans ordförande intervjuades och sade: "Här är i Kiruna är det minus 25 grader men jag blir varm av ilska när jag hör något sådant", sa han. 

Här är låten Gallret från filmen Ett anständigt liv. För övrigt bör filmen ses i helhet. Superb. 





Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar