söndag 19 oktober 2014

Upproret på Tidaholmsanstalten

Premiär: 19 oktober 2014 (lyssna här)
Av: Martin Ezpeleta (hans sida på bloggen)
"Vi har påkrar!" 

Medverkande: Livstidsdömde Marten Imandi som satt på bunkern på Tidaholm, fången Per-Uno "Putte" Fransson, verkstadsansvarige Pierre Rydén och kriminalvårdaren Krister Hellqvist. 
Klipp: En fångarna ringer in till Ekot från Tidaholmsanstaltens tak (tidigare inte uppspelat), chefåklagare Krister Waern, Tidaholmsanstaltens chef Dag Brännfeldt, justitieminister Gun Hellsvik (M) och fångarnas högste företrädare Leif Lindberg på Kumla. 
Längd: 1h 4min
Liknande dokumentär: Fångupproret på Österåker (2010). 

År 1994 förbyts stämningen på Tidaholmsanstalten i Västergötland. Den tidigare samförståndsandan mynnar ut i slagsmål och till slut i ett upplopp. Allting börjar med att två fångar bråkar om var man slänger skithuspappret när man använt det - i soporna eller i toaletten?

Anställde Pierre Rydén (som pratar med underbar Skaraborgsdialekt) berättar hur hans älskade verkstad helt plötsligt står inför hotet att bli uppeldad - en verkstad som är själva grunden till den samförståndsanda som råder på fängelset. Det är där som fångar är produktiva och gör något vettigt. 

Samtidigt som fångar från de vanliga avdelningar tar makten i egna händer sitter de värsta brottslingarna i bunkern och funderar på vad som händer. När ska terroristen Marten Imandi och hans likar få ansluta till (grill)festen? 

Jag gillar alltid när jag får lära mig nya ord. I denna dokumentär är det ordet "bult" som dyker upp. 

Dokumentären är fint ljudsatt med ett suggestiv theme som rullar på i bakgrunden. Martin Ezpeleta har lugna, ovanligt bra prator - som i Terrorbomberna i Köpenhamn. I särklass bäst i dokumentären är det klipp som finns sparat från när fångarna ringer till Ekot och berättar om situationen. 

Jag ska inte avslöja exakt vad som är klimaxet på upproret men har man bilderna av fångupploppet i Natural Born Killers (Oliver Stones film med Woody Harrelsson och Juliette Lewis) på näthinnan så är det lite tamt. 

Sett till totalplacering lägger den sig på plats 89 av 190. Så den är precis i mitten av rankingen. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar