måndag 27 oktober 2014

Orienteringsdöden

Premiär: 26 oktober 2014 (lyssna här)
Av: Anton Berg (hans sida på bloggen)
Twar.

Medverkande: Rolf Karlsson, pappa till Melker Andersson som dog år 1992, samt Rolfs fru Anita (tillika Melkers mamma), professorn och infektionsläkaren Göran Friman, Anders Björkman, storebror till skidorienteraren Johan som dör under träningsläger i Norge, Orienteringsförbundets ordförande Åke Jakobsson, landslagsläkaren Lars Wesslén, Ola Gustafsson, redaktör för tidningen Skogssport samt orienteraren Mikael Wehlin. 
Klipp: Nyheter, framförallt från Sportnytt (bland annat hörs Christer Ulfbåge och Jacob Hård). Professor Per Anders Mård som kritiserar forskningen runt den så kallade orienteringsdöden. 
Längd: 1h 27min
Liknande dokumentär: Finns ej. 

Anton Berg återvänder till året 1991. Det var då som Ny Demokrati slog igenom vilket Anton Berg också gjort en dokumentär om. År 1991 börjar orienterare att dö som flugor. 

Antalet dödsoffer är lite oklart. Under år 1991 avled fem orienterare, varav två är skidorienterare. 

Sedan år 1977 till och med år 1992 dog sammanlagt 16 personer. Enligt dokumentären gjorde tidningar, framförallt kvällstidningar, en stor grej av orienteringsdöden. Det blev ett begrepp. 

Orsaken till varför högpresterande orienterare dör i hjärtproblem är dock något av en gåta. Efter ett tag blir teorin att mikroorganismen twar har något med saken att göra. Det kanske ni minns? Allt snack om twar. 

Samtidigt blev det tävlingsförbud inom orienteringsvärlden - en sannerligen unik åtgärd. Inte konstigt att begreppet "orienteringsdöden" fick ordentligt fäste. 

Denna dokumentär går ett steg längre och tar upp vad som hände efteråt. När förbudet trätt i kraft, när forskarna börjat bråka och när anhöriga blev allt mer ledsna. 

Under några partier är Anton Bergs dokumentär riktigt snygg. Framförallt första akten gillar jag. Länge har jag gillat honom för hans formuleringskonst och silkeslena prator. Men här inser jag också att han har förmågan att välja vinkel och dramatisera sin berättelse. 

Det känns fartfyllt, smart och känslostarkt. 

Efter hand ändrar den karaktär. I forskarbråket blir antalet svåra ord många och antalet gubbar som träter och kliar sig i huvudet och undrar vad de håller på med växer. 

Jag ska inte vara alltför kategorisk men till syvende och sist inser jag att orienteringsdöden är en okej story. Men inget mer. Det finns ett helt annat sensationsvärde och allmängiltig konflikt i exempelvis Bordellhärvan eller Diskoteksbranden i Göteborg

Från P3 Dokumentärs Facebook:

Miriam: "Det är dock en skymf mot oss anhöriga att påstå att orienterardöden upphörde, min lillebror Arto Rautiainen, landslagsman på 90-talet, dog visserligen 2004, efter sin elitkarriär, men till följd av tidigare hjärtmuskelinflammation, MEN det dog också ytterligare en landslagsorienterare efter det i IFK Göteborg, MIkael Olofsson år 2008. Så när upphörde "orienterardöden"?"

Sebastian: "Anton Berg tack för ytterligare en fantastisk dokumentär! Hoppas på fler ifrån dig under säsongen!" 

Läs mer

Göteborgs-Posten skriver om orienteringsdöden
Södertälje-Nykvarn Orientering (SNO) har listan på dödsoffren

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar