fredag 17 oktober 2014

Fahl kräver mer pengar till P3 Dokumentär

Dagens Nyheters nöjesskribent Hanna Fahl har gått och kärat ned sig i den amerikanska podden "Seriel". Hittills har tre av tolv avsnitt publicerats och man får följa en radiojournalist som gräver i ett 15 år gammal mordfall (lyssna här). 

På hemsidan ligger alla avsnitt av "Serial".

Hanna Fahl tycker att P3 Dokumentärs redaktion borde få "en stor mängd pengar" och göra något liknande. 

"'Serial' är beviset för att radiomediet i allra högsta grad är unikt och värt att värna", skriver hon

Själv har jag fastnat för podden "True Murder" som tar upp kända eller mindre kända amerikanska mordfall (över 200 styck till dags dato). Det är inte alls som P3 Dokumentär eller Serial utan mycket enklare - journalisten Dan Zupansky intervjuar en författare (via telefon) som skrivit om ett fall. 

Främst är det lyssningsvärt eftersom tonen i samtalen är fin. Dan Zupansky låter väldigt intresserad av sina gäster och deras mordfall. Dessutom bygger han upp intervjuerna så att man sällan anar vad som ska hända mot slutet av samtalet. 

En annan sak som fascinerat mig är det amerikanska brottsklimatet: det är så otroligt gott om seriemördare. I Sverige har vi haft två kända seriemördare på 40 år - i USA räknar man med att det finns flera stycken aktiva just nu. Visserligen är befolkningen cirka 35 gånger så stor men jag tror ändå förekomsten av seriemördare är ovanligt stor. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar