onsdag 6 augusti 2014

Tvind och UFF

Premiär: 6 april 2014 (lyssna här)
Av: Anna Gjöres
För dig som är sjukligt intresserad
av sekter och 60-talets flum. 

Medverkande: Stina Färnström som var medlem av Tvindgruppens innersta krets i nio år, journalisten Nuri Kino, biståndsveteranen Svante Sandberg samt Odysseus Thagaard Pedersen Tvindsektens första barn. 
Klipp: UFF-ledaren Trond Narvestad möter DN-journalisten Nuri Kino i en radiodebatt. 
Längd: 1h 20min

Detta är den senaste i raden av en lång räcka dokumentärer från Anna Gjöres. Hon har tidigare skildrat kungafamiljen ("Från 'Klick!' till 'Ja, ja, ja'), mördade Helen Olsson från Hörby, Gryningspyromanen samt Ungdomshuset och Christiania i Köpenhamn. 

Historien om Tvind och UFF är på pappret ett vinnande koncept. En mystisk sekt, ett biståndsföretag som inte har rent mjöl i påsen, en karismatisk dansk företagsledare som är internationellt efterlyst och som om att det inte räcker - dessutom är UFF på alla svenska vintage-hipsters läppar. 

What can go wrong? 

Kanske börjar det redan när reportern bestämmer sig för att ta lite miljöljud från second hand-butik. Var tar sig reportern? Jo, till UFF på Södermalm i Stockholm. Ett stenkast från radiohuset på Gärdet. 

Om nu reportern ens sitter i Radiohuset? Den kanske hänger på något frilanskollektiv på Söder? 

Sen blir det en lång tillbakablick till Tvindrörelsens ursprung på det flummiga 60-talet och en för all del supergroovy dansk rocklåt. Men var är dramatiken? Var är konflikten? 

Det finns ingen huvudroll, ingen tydlig antagonist, intervjuerna med de deppiga ex-sektmedlemmarna är för långa och för okoncentrerade, Nuri Kino är kul men varför är han med? 

Jag lyssnade inte klart. 

Stiftelsen FRI, som jobbar mot sekter, har en sida som informerar om Tvind

På P3 Dokumentärs Facebook-sida:

Alex: "Hej, jag tycker ni gör för lite program på danska. Terrorbombningarna i Köpenhamn, Blekingegadeligan, Ungdomshuset i Köpenhamn och nu den här är på tok för få. Jag tycker nämligen att det danska språket är väldigt vackert, förståeligt, helt ogrötigt och framför allt gillar jag upprepningarna när producenten ska försöka översätta. Kommer det några fler framöver?"

Ovanstående kommentar är alltså ironisk, förstår bloggen. 

Svaret från P3 Dokumentär lyder: "Kul att du gillar danskan Axel! Tyvärr har vi inga mer dansk-dokus planerade med det detta vackra språk men kom gärna med förslag! //Kajsa Norell"

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar