onsdag 6 augusti 2014

Sunday Bloody Sunday

Premiär: 25 juli 2010 (lyssna här)
Av: Thella Johnson
Skrap på ytan.

Medverkande: SVT-journalisten Lennart Winblad, nedskjutne Michael Kellys efterlevande bror John Kelly, förre IRA-medlemmen Jerry McCartney, medborgarrättsaktivisten Eamonn McCann
Klipp: Kämpen Bernadette Devlin talar, nyhetsklipp. 
Längd: 1h 10min

År 1972 demonstrerar katoliker i Londonderry i Nordirland. Den brittiska armén dödar 14 personer, bland annat 17-årige Michael Kelly. Fem av de döda är skjutna i ryggen. Storbritannien har under ett par decennier långsamt tagit sin hand från kolonierna. Världsherraväldet är över. 

Fast på Irland håller man fortfarande en del - Nordirland. 

Det är konflikten mellan det brittiska styret i London och de irländska katolikerna som år 1972 kulminerar med att armén urskiljningslöst skjuter ihjäl demonstranter. År 2010, strax innan denna dokumentär var färdig, kom en rapport om vad som hände vid tillfället. Rapporten tog många år att sammanställa och kostade runt en (1) miljard kronor. 

En slutsats var att militären mer eller mindre tappat kontrollen över situationen och att skjutningarna inte var motiverade. Läs om rapporten här


De 14 som dödades på Blodiga söndagen. 
Thella Johnson, som senast jag såg henne jobbade på utrikesredaktionen på Ekot, är väl förtrogen med sitt ämne. Hon har varit på Irland och rapporterat under perioder. Att just Michael Kellys bror intervjuas känns fräscht - det är ungefär så nära som det går att komma tragedin. 

Inledningsvis är det mycket fart - det är mycket musik (bland annat The Clash) och vi får en god inblick i stämningarna efter andra världskriget och hur världen förändras när Storbritannien förlorar alla sina kolonier. 

Vi är där på Irland. 

Men sen börjar dokumentären att trampa vatten. Det är mycket prator och vi kommer inte John Kelly speciellt nära. Inte heller någon av de andra aktivisterna som intervjuas. Och när ska den blodiga söndagen komma? Den skjuts fram så mycket att det känns som om att den aldrig ska komma. 

Och när skotten väl avhandlas är det fort över och det är dags för efterspel med rättegångar, politiska turer och rapporterna som ska klarlägga vad som hände. Att någon från "motståndarsidan" skulle höras är väl inte att tänka på... 

Thella Johnson blev nominerade till Stora journalistpriset som Årets berättare år 2010. Enligt juryn: "För att genom en familjs öde tonsäkert ha skildra det brittiska imperiets sista söndag."

De dödade, enligt BBC. En genomgång av soldaterna som sköt finns också på WikiSpooks

# Patrick Doherty, 31 år, sexbarnspappa, arbetare, engagerad i medborgarrättsrörelsen. Obeväpnad, kröp på trottoaren när han sköts av soldat "F". 

# Gerald Donaghey, 17 år, ung-aktivist inom IRA, tidigare problem med polisen. Hade eventuellt en spikbomb på sig när han sköts av militär "G". Han sköts i ryggen när han flydde från militären. 

# John Duddy, 17 år, jobbade på fabrik och troligen den förste att bli skjuten. Kan ha kastat sten mot militären. Sköts i ryggen av soldat "R" när han flydde.

# Hugh Gilmour, 17 år, sköts när han sprang i en klunga med 50 andra. Enligt militären "U" som dödade honom sköt pojken med pistol mot militären. Uppgiften får inget stöd av utredningar. 

# Michael Kelly, 17 år, var på sin första demonstration. Skjuten av samma soldat - "F" - som sköt Patrick Doherty. Eventuellt kastade han något från en barrikad när han sköts i magen. 

# Michael McDaid, 20 år, jobbade som bartender. Togs till fånga under demonstrationen men flydde. Sköts i ansiktet av soldat "P", "J" eller "E" när han sprang tillsammans med andra. 

# Kevin McElhinney, 17 år, jobbade på snabbköp. Kröp mot säkerhet när han sköts ihjäl av "L" eller "M". Enligt militären var han beväpnad. Påståendet får inte stöd av Savilles rapport. 

# Bernard McCuigan, 41 år, sexbarnspappa, fabriksarbetare. Skulle hjälpa skjuten Patrick Doherty och ropade "skjut inte" samtidigt som han viftade med en vit näsduk. Då sköts han i huvudet av soldat "F". Samme soldat som sköt Patrick Doherty och Michael Kelly. 

# Gerard McKinney, 35 år, sjubarnspappa med gravid fru, troligen skjuten av soldat "G" när han ropade "skjut inte". 

# William McKinney, 27 år, förlovad, jobbade på tidning. Ett av offren när fyra soldater, "E", "F", "G" och "H" sköt mot en stor grupp med flyende demonstranter. Pacifist. 

# William Nash, 19 år, hamnarbetare, sköts ihjäl av soldat "P", "J" eller "E". Enligt en första rapport var han beväpnad - det visade soldaters vittnesmål och spår av bly på hans hand. Savillerapporten som kom år 2010 menade att det inte stämde. 

# James Wray, 22 år, bartender. Sköts av soldat "E", "F", "G" eller "H". Enligt en rapport hade han skjutit mot militären - enligt Saville hade han inte det. Båda var överens om att vid tillfället när han sköt var han inte "aggressiv". 

# John Young, 17 år, sköts ihjäl av okänd soldat. Saville menar att han var obeväpnad, Widgery-rapporten säger att han var beväpnad. 

# John Johnston, 59 år, medborgarrättskämpe. Fick delar av kulor på sig och föll i backen. Skrevs ut men kom tillbaka senare till sjukhuset och dog senare av hjärnskador - eventuellt en tumör. 

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar