onsdag 13 augusti 2014

Sjukhusspionen

Premiär: 27 mars 2011 (lyssna här)
Av: Tove Leffler
"Det är något skumt med
den nye medarbetaren". 

Medverkande: Forskaren Lars-Olof Lampert som granskade härvan kring sjukhusspionen, Göteborgs kommunalråd Sven Hulterström (S), förre IB-agenten Svante Winqvist som jobbade på sjukvårdsförvaltningen, sjukvårdspolitikern Leif Andersson (S) som ser till att en spion anställs, Dan Andersson som var ordförande i fackförbundet SKTF och Aftonbladetjournalisten Sven-Oskar Ruhmen. 
Klipp: Den 27-årige spionen vill inte ställa upp för P3 Dokumentär men han hörs kort i ett klipp från en presskonferens. Även Olof Palme, Säpo-chefen Hans Holmér samt terroristanklagade läkaren Bengt Eriksson hörs i klipp. Även Jan Guillou och författaren PO Enqvist pratar. 
Längd: 1h 17min

I Göteborg är av tradition stalinistiska kommunister starka. De har framförallt förespråkat tuffa tag genom facklig kamp och deras hat mot socialdemokrater har stundtals varit lika stort som det mot borgare. 

Exakt vad som hände i samband med att en person blir påkommen med att spionera på sjukhuset i Göteborg år 1975 är inte klarlagt. Men en teori är att sossarna i stadens ledning är så rädda för Frank Baude och hans kamrater i KFML(r) att de fixar in en spion bland de anställda inom sjukvården. 

Sen sker allt i en rasande fart. Förvaltningens ledande sossar hittar allt fler bevis för att den kommunistanstrukna personalen håller på att planera terrordåd och farliga odemokratiska aktioner. När facket anklagar sossarna för att ha anställt en spion rycker socialdemokrater på riksnivå in till Göteborgssossarnas försvar. 

Olof Palme, Hans Holmér, Ebbe Carlsson och andra ledande partikamrater menar att svenska folket inte insett vidden av vad som håller på att hända i Göteborg. Staden är på väg att infiltreras av livsfarliga terrorister - bland annat från utlandet. 

Detta är en snygg fortsättning till dokumentären om IB-affären. Båda behandlar hur makten i Sverige, det vill säga det socialdemokratiska partiet, försöker rensa ut kommunister - med mer eller mindre fula metoder. Åsiktsregistrering, offentliga lögner och mobbning förekommer. 

Det är rappt skildrat. Mängder av personer hörs. Många med bred Göteborgsdialekt. Även om hjältarna kan skönjas så är det relativt nyanserat. 

Bristerna ligger i avsaknad av musikalisk gestaltning, brist på djup samt att ingen av de läkare som anklagas för terrorsamröre intervjuas. Två av dem hörs i ett rekordkort klipp i slutet. 

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.



1 kommentar:

  1. Hej!
    Lampers verkar vara en trevlig och duktig person, men ta bort det där med "forskare" för det blir så fel. Han var C-student utan examen när han rekryterades till Säko som sekreterare, alltså varken "forskare" eller "expert". Det är hans något utbyggda C-uppsats som är ett av paradnumren i Säkerhetstjänstkommissionens slutrapport, vilket inte ger kommissionens slutarbete någon direkt akademisk tyngd.

    Helt rätt att det är en slagsida i programmet då man i princip bara hör den ena sidan som påstår att alla r-are var snälla och sålde tidningar eller vad det nu var. I dag vet vi bättre om bakgrunden men något sådant var P3 Dokumentär-reportern ej intresserad av.

    Notera även att den version som ni recenserat har varit föremål för två år lång tvist och har blivit kraftigt omgjord.

    http://tankaromib.wordpress.com/2013/04/20/antligen-preliminara-sandningsdatum-for-p3-dokumentars-nya-version-av-sjukhusspionen/

    SvaraRadera