måndag 18 augusti 2014

Rasbiologiska institutet

Premiär: 6 december 2009 (lyssna här)
Av: Kristofer Hansson (hans sida på bloggen)
Bra ämne. Bäst i början. 

Medverkande: Professorn i Idé- och lärdomshistoria Gunnar Broberg, författaren och historikern Lennart Lundmark, Eva F Dahlgren vars farfar var rasbiolog och läkaren Jan Dahlström som sysslar med klinisk genetik. 
Klipp: Nyheter och ur klipp ur Ludvig "Lubbe" Nordströms klassiska radioreportage "Lort-Sverige". Adolf Hitler hörs mycket kort. 
Längd: 1h 21min

Det började med Carl von Linné. Denne eminente vetenskapsman som på 1700-talet klassificerade hela djur- och växtriket. Varför kan man inte göra likadant med människor, tänkte några forskare och började mäta skallar så det stod härliga till. 

Antingen var man smart eller så var man dum i huvudet. Hade man fel proportioner på skallen landade man i kategorin "kort-skallig" (som de flesta samer gjorde) och då skulle man helst inte föra sitt avkomma vidare. 

Nice. (Not)

Jag tycker att Kristofer Hanssons dokumentär tar avstamp helt rätt. Långt innan Rasbiologiska institutet inrättas år 1922 i Uppsala. Dokumentären tar börjar med Carl von Linné och vi får en grundlig genomgång av hur rasbiologins förfäder tänkte. 


Herman Lundberg. Ohälsosamt upptagen
med samiska skallars proportioner. 
Sen, när vi rör oss in över mer välbekant mark, blir det långsamt mindre spännande. Klippen ur Lort-Sverige höjer ett snäpp men efter ett tag blir det rundgång med bara tre personer som intervjuas. Eva F Dahlgren förfasas över att hennes farfar var rasbiolog och hon är rolig. Men efter ett tag börjar hon säga samma sak och framåtrörelsen avstannar. 

Rent generellt kan man säga att Kristofer Hansson dokumentärer passar bra för relativt passiv lyssning. Han pratar ofta i rubriker och det är gott om superlativ. Blir det för mycket kan man stänga av örat en stund. Hans ämnesval är intressanta och han håller det ytligt men fartfyllt. 

Ett minus är att hans inandningar alltid hörs. Lite för skojs skulle räknade jag hur många gånger jag hör Kristofer Hansson andas (kippa efter andan) fram till halva dokumentären. Någonstans över 60 gånger. 

En sak som stör mig otroligt mycket är att Kristoffer Hansson har med när Eva F Dahlgren säger att hon har "hört" att Rasbiologiska institutets Herman Lundborg gifte sig med en same på äldre dar. Han som spenderat halva sitt forskningsliv med att göra samer till åtlöje genom att framhäva dem som ett hot mot den ariska rasen fortlevnad. 

Jag kan inte fatta att Kristofer Hansson inte berättar för oss lyssnare om det stämmer eller inte. Det är en högst anmärkningsvärd uppgift som många lyssnare med mig troligen misstänkt redan innan Eva F Dahlgren säger det. 

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar