tisdag 26 augusti 2014

Raoul Wallenberg

Premiär: 30 november 2008 (lyssna här)
Grått och trist. 

Medverkande: Historikern Paul A Levine som skrivit minst en bok om Raoul Wallenberg, Raouls halvsyster Nina Lagergren, Alice Breuer som räddades av Wallenberg, Utrikesdepartementets Jan Lundvik, dokumentärmakaren Hans Villius som skildrat Wallenbergs öde. 
Klipp: Nyheter, inklusive ett kort klipp när svenske diplomatchefen Staffan Söderblom förklarar att Sverige inte tänker leta efter Wallenberg i Sovjets fängelser. 
Längd: 1h 21min

Raoul Wallenberg är väl ändå Sveriges störste hjälten genom tiderna? Det finns en hel gata uppkallad efter honom i New York. 

Den svenske diplomaten, som endast var drygt 30 år gammal vid tidpunkten, räddade tiotusentals judar undan en säker död i andra världskrigets slutskede. Det genom att ge dem ett svenskt skyddspass på plats i Ungern. Annars hade de tvingats iväg på "dödsmarsch" till de sista tyska koncentrationslägren. 

Raoul Wallenberg som han såg ut i sitt pass. 
Till historien hör att Wallenberg tillfångatas av den sovjetiska röda armén och sen försvinner spårlöst i Sovjet. Ledande svenska diplomater och politiker deklarerade tidigt att de inte tänkte sätta sig upp mot Sovjet och vad som egentligen hände Wallenberg förblir än i dag en gåta. 

Teorin är att Raoul Wallenberg dog år 1947. 

Fredrik Johnssons dokumentär spenderar ungefär hälften av dokumentären med händelserna fram till att Wallenberg försvinner. Resten rör vad som hände med honom och det svenska misslyckandet att ta reda på fakta. 

Dokumentären får mig att vilja veta mycket mer om denne hjälte. Först och främst skulle jag vilja se filmen God afton herr Wallenberg med Stellan Skarsgård. Eller så kan jag se Hans Villius (och Olle Hägers) mastodontverk om hjälten som finns i SVT:s öppna arkiv. Det är en dramadokumentär med bland annat Stefan Sauk. 

Personligen tycker jag att Fredrik Johnssons dokumentär är torr och stelbent. 

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar