lördag 23 augusti 2014

Operation Leo

Premiär: 29 april 2012 (lyssna här)
Bra story.

Medverkande: Förre invandrarministern Anna-Greta Leijon (S) som var nära att kidnappas, forskaren Dan Hansen som skrivit boken Kommando Holger Meins, hans pappa Krister Hansen som jobbade på Säpo och S-politikern Juan Fonseca som grips tillsammans med terroristerna.
Klipp: Terroristen Nobert Kröcher, intervjuad 1990. Kröcherts ex-flickvän Kristin intervjuad av Ylva Mårtens 1995. Rikspolischef Carl Persson i ett kort klipp. Nyheter. Bo Holmströms klassiska "Lägg ut! Lägg ut!"
Längd: 1h 20min
Liknande dokumentärVästtyska ambassaden (Johnsson/Hansson, 2005).

Ännu en dokumentär som väljer att ha med tv-reportern Bo Holmströms klassiska "Lägg ut! Lägg ut!" när västtyska ambassaden sprängs i luften. Det är det klipp som vävts in i flest P3 Dokumentär. 

Operation Leo är kodnamnet för den plan som fanns att kidnappa förre ministern Anna-Greta Leijon. Leo betyder lejon på latin. Skälet till att den trevlige ex-ministern skulle placeras i en bur i en lägenhet på Södermalm är för att hon var ansvarig för att terroristen Holger Meins, som sprängde sig själv i det västtyska ambassadsramat, blev utvisad till Tyskland. Utvisningen verkställdes medan han svävade mellan liv och död. Tillbaka i Tyskland dog han direkt. 

Reportern Fredrik Johnsson backar bandet en bit och vi får lära känna Norbert Kröcher, bland annat genom hand ex-flickvän som rånade en bank med honom. Det är fartfyllt och spännande. 

Dokumentärens brist är pratorna. Varenda inandning hörs och rösten är aningen förställd. 

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar