fredag 8 augusti 2014

Operation Cobra

Premiär: 18 oktober 2009 (lyssna här)
Av: Fredrik Johnsson
Definitionen av västgötaklimax. 

Medverkande: Förre rikspolischefen Holger Romander, dåvarande SJ-chefen Herje Larsson, kriminalinspektör Jerker Söderblom, Bo Lindström på bombskyddsgruppen på Säpos tekniska rotel och Krister Hansén på Säpo.  
Klipp: Inläsningar från "C":s dagbok - gjorda av Kristofer Hansson. Nyheter. 
Längd: 1h 22min

Detta är Sveriges största utpressningsärende någonsin. En person/grupp som skickade brev under signaturen "C" eller "Cobra" ville ha en (1) miljard (sic!) av Sveriges ledande poliser och företagsledare. Huvudpersonen är rikspolischefen Holger Romander som "C" kommunicerar direkt till. 

Om "C" inte får pengarna hotar han/gruppen att spränga saker åt helvete. Eller att spetsa tågförare genom att hänga ned järnspett från broar som går över järnvägsrälsen. Detta mycket udda ärende pågår under flera år och resulterar i att en mängd personer misstänks för brott. 

Det finns en behållning med Fredrik Johnssons dokumentär. Om man inte kan fallet sedan innan så vill man – i alla fall jag – väldigt gärna veta vem den skyldige är. Därför lyssnar man till slutet. 

Men det ska sägas att detta är en av Fredrik Johnssons svagaste dokumentärer – om inte den svagaste. Det är fullt med trista snutar och andra gubbar som pratar oengagerat om fallet. 

Angående pratorna. Jag ska inte låtsas som om att jag vet vad som pågår i Fredrik Johnssons skalle, men jag har en teori. Jag tror att Fredrik Johnsson någonstans i processen förstått att dokumentären inte blir någon höjdare och det är förklaringen till att hans prator låter ovanligt dåliga. Han har försökt lägga till lite extra spänning genom att förställa sina prator. Han vill väldigt gärna att det ska vara ett stort drama. 

Det hade varit intressant att se vad som hänt om dokumentären klippts annorlunda. Det parti med dagboksuppläsning som kommer mot slutet är spännande. Hade det blivit mer dramatik om dessa partier portionerats ut? Jag tror det. Då hade antagonistens roll förstärkts. 

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar