tisdag 12 augusti 2014

Kreugerkraschen

Premiär: 17 mars 2013 (lyssna här)
Av: Manuel Cubas (hans sida på bloggen)
Blev Tändstickskungen mördad?

Medverkande: Ekonomijournalisten Henric Borgström som även delar med sig av ett antal intervjuer som han gjort med anledning av Ivar Kreuger, klipp från Hans Villius/Olle Hägers dokumentär "Högt spel i tändstickor", journalisten Maria-Pia Boëthius, professorn i ekonomisk historia Håkan Lindgren. 
Klipp: Mängder av personer, bland annat Klas Lindskog i en intervju från 1975 när han ser köerna utanför banken. Alla vill köpa Kreuger-aktier. Simon Moser läser högt ur brev som Kreuger skickat. Vi hör också upplästa läsarbrev till Sveriges Radio i samband med Kreugers död samt upplästa stycken ur Frank Partnoys bok "Tändstickskungen". 
Längd: 1h 15min 

Den tolfte mars 1932 mördades Ivar "Tändstickskungen" Kreuger av sig själv. Han hade tagit sin nyinköpta revolver och riktat mot sitt eget hjärta. 


Ivar Kreuger på 20-talet. Foto: Okänd.
Det efter att han, och hans finansimperium, överlevt flera allvarliga globala kriser. Ingenting tycktes rubba Tändstickskungen. Men år 1932 hade hans våghalsiga affärer fått honom på fall. Lånekarusellen och det enorma flödet av kapital hade snurrat för fort, för länge. 

Ivar Kreuger blev kändis under första världskriget - det är ungefär 100 år sedan - och han har företrädesvis skildrats av etablerade svenska män. Många av dem börjar bli väl till åren vid det här laget. Manuel Cubas är född på 70-talet i Argentina, pratar varken helt ren eller korrekt svenska (i denna dokumentär rör det sig om något enstaka grammatiskt fel och en del läspning men det finns andra P3-exempel; som Francoregimen) och tar sig an denna nationalikon. Jag tycker det känns rätt.

Ivar Kreuger var större än Sverige. En sådan som Wallenberg (och hans sfär) är småpotatis i jämförelse med monstermiljardären Kreuger. När Kreuger hamnar i bråk i USA är det inte med någon mindre än den amerikanske bankiren J.P. Morgan. 

Manuel Cubas använder sig nästan av alla typer av gestaltning som är möjlig. Det är gamla arkivklipp från radion, det är upplästa brev, det är klipp från Hans Villius dokumentär, han har lånat intervjuer från ekonomijournalisten Henric Borgström, en kvinna läser partier från en känd bok om Kreuger. Det är ekonomiprofessorer och vanligt bankfolk. 

Det är virrvarr av människor och åsikter. Det är överlag informativt. 

Manuel Cubas gör ett försök att väcka tankar om att Ivar Kreugers död kan vara ett mord. Men det blir mest löjligt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar