tisdag 26 augusti 2014

Kårhusockupationen

Premiär: 18 maj 2008 (lyssna här)
Av: Erik Hedtjärn (hans sida på bloggen)


Det är rätt att göra uppror!
Medverkande: Anders Carlberg, ockupanternas ledare, ockupanterna Gunilla Wettersjö och Eva Frisk, dubbelmaoisten Hans Seyler som förespråkar revolution, kårstyrelsens Peter Kockum, högermannen Jan Siegbahn som försöker hindra att vänstertokarna tar över kårhuset samt fasadklättraren och antikommunisten Edvard Huts som skar ned den röda flaggan som vajade över kårhuset.
Klipp: Rikligt, bland annat hur det låter när utbildningsminister Olof Palme (S) debatterar med ungdomarna som ockuperat kårhuset. Talkörer, tal, poliser som ber ungdomarna att gå hem. Dokumentationen verkar vara riklig. 
Längd: 1h 19min

Året är 1968 och i Paris har revolutionen startat. I Sverige håller utbildningsväsendet på att genomgå en uppstramning och med det som förevändning tycker ungdomarna att den världskommunistiska omdaningen även kan svepa genom Stockholm. 

Ledare för de som ockuperar kårhuset är Anders Carlberg. Nu är han känd som ledare för Fryshuset i Stockholm och jobbar med ungdomar på glid. Då förespråkar han marxism-leninismen, revolution och allsköns östinspirerat tänkande. 

Men han är inte värst på något sätt. I lokalen finns också dubbelmaoisten Hans Seyler som inte tvekar att ta makten i en framtida socialistisk diktatur. Hans Seyler tycker att Anders Carlberg är ett reaktionärt borgarsvin och undrar varför inte ockupanterna stormar Stockholm. 

Eftersom Erik Hedtjärn är en mycket ambitiös dokumentärmakare är detta en riktig djupdykning i arkiven. Det märks att han lyssnat på mycket material och endast valt ut det bästa. Det innebär också att många av de händelser som beskrivs kan illustreras med autentiska ljud från situationen. 

Detta är är ett kvalitetsbygge. Roligt blir det när Edvard Huts intervjuas och berättar om när han skar ned Sovjetflaggan som vajade över byggnaden. Verkligen en story utan dess like. 

Enda nackdelen är att hur man än vänder och vrider på ämnet så är det mest några blöjkommunister som tagit en ynka lokal av hundratusentals i Stockholm i besittning. De kan inte ens enas om hur ett kort flygblad ska formuleras. Hur ska de då lyckas göra revolution? 

Erik Hedtjärn är för övrigt den producent på P3 som har klart högst medelbetyg. Hans fyra dokumentärer (okt-14) är alla utmärkta. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 

Alla producenter sorterade efter betyg
Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar