söndag 17 augusti 2014

Järnridån som föll – Berlinmuren 20 år

Premiär: 8 november 2009 (lyssna här)
Av: Daniel Värjö
"Jag är en berlinare!"

Medverkande: Hartmut Richter som flydde från Östberlin och sedan satt i Stasifängelse efter att han gripits för att smuggla östtyskar ur landet, flyktingen Harald Hauswald som var ung när muren byggdes, Östeuropakorren Kjell-Albin Abrahamsson samt Barbara Karlsson från Östtyskland. 
Klipp: En reporter som står på Brandenburger Tor i Berlin när muren byggts och berättar om sina intryck. Robert F. Kennedys berömda mening: "Ich bin ein Berliner" i ett tal 1963. Ingvar Carlsson (S) om murens fall samt många klipp från festande människor i samband med att muren öppnas. 
Längd: 1h 19min

Det finns ett bra skäl att lyssna på Daniel Värjös dokumentär om Berlinmuren. Det för att den, kanske tydligare än något annat, visar på kommunismens idioti och total avsaknad av empati.

Över en natt år 1961 beslutade sig kommunistidioterna för att spärra in alla östberlinare i sin egen stad. Man uppförde en mur som skar rakt igenom hela staden. Det mest märkliga med det, som Daniel Värjö lämnar därhän i sin dokumentär, är att familjer, vänner och grannar skildes åt för att aldrig återse varandra igen. 

Den stackare som lämnade sin familj i Västberlin på kvällen för att hälsa på sina polare i Östberlin fick återvända först 38 år senare. Kul! 

Jag har själv gått runt i Berlin och sett resterna av muren och besökt museer som handlar om det delade Berlin. Kommunisterna kallade muren för den "antifascistiska skyddsvallen" eftersom den hindrade västerlandet från att infiltrera det suveräna Östtyskland. I själva verket var det bara mobbning mot folket. Man tröttnade på att folk flydde och övergav sitt hemland. Så man spärrade in dem. 

Dokumentärens förtjänster är arkivklippen från natten då murens öppnas. Jag ryser vid något tillfälle. 

Till nackdelarna hör att det är dåligt med bakgrundsmusik och därmed väldigt återhållet med känslor (lite Brian Eno en stund är allt), ljudet har spruckit ibland (vilket gör det svårlyssnat) och Daniel Värjö uppfinner lite konstiga uttryck. Han säger "taggtrådssöndagen" och det låter som en (åtminstone) halvofficiell benämning på en viktig händelse. Men jag hittar inget om det på google. 

Jag minns att Daniel Värjö i dokumentären om finanskrisen säger att en person lever ett "sex and the city"-liv i New York. Det är uppfinningsrikt men låter konstigt. 

Jag tycker det är synd att Daniel Värjö inte bejakar nörden i sig - om han har någon. Det hade varit kul att veta hur lång muren var. Hur hög den var. Dessutom nämner han att det byggs tunnlar under och de vill jag gärna veta mer om. 

Dokumentären handlar om mycket mer än muren. Om östblocket, terrorbalans, kärnvapen. Men jag vill veta mer om muren. Den fysiska manifestationen av öststaternas outsinliga ondska. Denna fysiska mur som förstörde tusentals och åter tusentals vanliga berlinares liv.  

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

1 kommentar:

  1. Tack för en bra blogg! Skulle nog vilja ha denna dokumentären ett par pinnhål upp i rangordningen. Tycker den utgör ett förtjänstfullt tidsdokument över en viktig epok i historien, framför allt för oss som inte var med när det begav sig. Med det sagt, smaken är som baken.

    Ang. "taggtrådssöndagen", testa att googla "stacheldrahtsonntag".

    SvaraRadera