måndag 25 augusti 2014

Hormoslyret

Premiär: 29 november 2009 (lyssna här)
Av: Kristofer Hansson (hans sida på bloggen)
Engagerat och massivt. 

Medverkande: Värmlandsbaserade journalisten Mats Oscarsson, Alfrid Renbo som födde en dotter med brock på ryggraden, Uddeholmsbolagets informationschef Rune Borg, "Benlös, armlös men inte hopplös"-Mikael Andersson vars mamma fick i sig en del hormoslyr, onkologiprofessorn Lennart Hardell. 
Klipp: Miljökämpen Björn Gillberg, Hasse och Tage gör parodi på när Uddeholmsbolagets vd Lennart Kristoffersson dricker hormoslyr, en uppjagad och ung Marit Paulsson som frågor om miljöbovarna har barn och barnbarn. 
Längd: 1h 21min
Liknande dokumentärBT Kemi-skandalen (Johnsson/Hansson, 2006). 

Reportern Kristofer Hansson är om jag förstår det rätt intresserad av jakt. Jag förutsätter då att han även är förtjust i friluftsliv och naturen i allmänhet. 

Kanske kan det förklara varför han, som brukar ha högst 3-4 intervjuade i sina dokumentärer, här slår på stort och fullständigt penetrerar ämnet hormoslyr. Det är mängder av intervjuade personer, gott om arkivklipp och pampig musik. 

I början var P3 Dokumentär ofta ett ganska humoristiskt program. Det har avtagit allt eftersom Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson fasat ut sig själva. I denna dokumentären finns det gott om humor – bland annat när en Hasse och Tage-sketch vävs in. Den fungerar perfekt och jag skrattar så jag gråter. Trots att jag inte är något större fan av duon. 

Detta är alltså den andra dokumentären där en bolagsdirektör dricker giftet hormoslyr. Den första är Hansson/Johnssons om BT Kemi-skandalen

Kristofer Hansson går till och med så långt att han i skarpa formuleringar slår fast att Sverige är ett byråkratiskt och korrupt myndighetsland. Det är kanske inte helt korrekt (det finns värre länder om vi säger så...) men roligt att en dokumentär tar ut svängarna. 

I dokumentären om Dioxinfisken i Östersjön förs en liknande tes som i denna dokumentär - nämligen att industrikemikalierna, framförallt dioxin, skadar oss människor i form av cancer och andra sjukdomar. Skillnaden är att Kristofer Hansson i denna dokumentär gör ett seriöst försök att belägga den teorin. 

Dokumentären avslutas med en prata samt värsta pampiga domedagsmusiken. Detta är Kristofer Hanssons bästa i konkurrens med "Svenska hackers". 

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar