lördag 23 augusti 2014

Folke Bernadotte och de vita bussarna

Premiär: 20 oktober 2013 (lyssna här)
Av: Simon Moser
Suveränt!

Medverkande: Ulla Schröder som bodde i Potsdam och räddas i en vit buss, teknikern Stig Hjalmarsson som åker med, statsvetaren Sune Persson, historikern Inger lomfors, chauffören Sten Olsson från Klippan, journalisten Bosse Lindquist, som gjorde dokumentären "Ta judarna sist" om aktionen.
Klipp: Kung Carl XVI Gustaf talar om sin gudfar Folke Bernadotte vid offentlig ceremoni, Folke Bernadotte själv i nyhetsklipp samt SS-chefen Heinrich Himmler från ett internt möte om judefrågan.
Längd: 1h 20min
Liknande dokumentärHarald Edelstam (Fredrik Johnsson, 2008), Carl Gustav von Rosen och semesterkrigarna i Biafra (Marcus Hansson, 2011).

Om denna aktion må vi berätta. Den innehåller alla frågor som belyser svenskt agerande under andra världskriget. Att vi faktiskt gjorde goda saker samtidigt som vi var undfallande mot nazismen. Den beskriver väl hur nära band vi hade till vissa tyskar och att greve Folke Bernadotte, gudfar till vår nuvarande kung Carl XVI Gustaf, lyckades nå fram till ökände Heinrich Himmler. 

Dessutom är själva aktionen, som i grunden skildras hjältemodigt, långt ifrån okontroversiell. Att svenska Röda Korsets högste företrädare, Folke alltså, skickade in bussar på tysk mark som aktivt valde bort exempelvis judar och tog med sig skandinavier, var ett grymt faktum. Frågan kunde till och med ställas om inte Folke Bernadotte var lite utav en nazist.

Allra bäst i denna dokumentär är chauffören Sten Olsson från Klippan. Producenten Simon Moser har verkligen hittat ett guldkorn och intervjun är mycket bra genomförd. Sten låter oss se vad han såg genom sina ord. Det är "kino im kopf". 

Men de andra kommer inte långt efter och det är intressant att höra legendariske journalisten Bosse Lindquist gräla med statsvetaren Sune Persson (genom Simon Moser). Under dokumentärens gång växlar sympatierna förtjänstfullt. 

Den är snyggt ljudsatt med mycket arkivklipp. Allra bäst är det när chauffören berättar att han hade en radio samtidigt som han körde på den överfulla tyska vägarna. Då spelar Simon Moser tysk populärmusik (som jag förutsätter är från perioden) och det känns som om att vi får åka med på bussresan.

En sak man som lyssnare förstår är hur extremt rädda människor var för att hamna i händerna på Stalins armé. Att Folke Bernadotte åkte till Tyskland innebar inte bara att folk räddas från en säker död i koncentrationsläger - utan också att man slapp hamna i det framtida Östblocket. 

Njutningsfullt. Som att gå på gourmetkrog och få en ambitiöst komponerad rätt med bra råvaror. Komplex smakupplevelse.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar