tisdag 19 augusti 2014

Den svenska Vietnamrörelsen

Premiär: 2 april 2009 (lyssna här)
Av: Farid Mädjé
Bra om Olof Palme och
ambassadör Jarome Holland.

Medverkande: Den förste Vietnamdemonstranten Sköld Peter Matthis, socialdemokraten Marita Ulvskog som gick med i Vietnamgrupperna som 16-åring, FNL-aren Mats Örbrink (i dag högt uppsatt mediechef), Olof Palmes medarbetare Jan Eliasson (S) samt Vietnamdesertören Steve Kinnaman som kom till Sverige. 
Klipp: Flera med Olof Palme, bland annat när han fördömer USA:s bombningar i Vietnam samt när han kallar äggkastande protestanter i Sverige för lymlar. USA:s ambassadör Jerome Holland som blir kallad för "nigger" av svenska demonstranter. Fackmannen Bertil Lundin som säger "USA ut ur Vietnam. USA ut ur Indokina." 
Längd: 1h 5min

Den svenska Vietnamrörelsen kanske var oförklarlig. I alla fall framstår den så i denna dokumentär. Frågor om ungdomsrebelliskhet, social medvetenhet och storpolitiskt maktspel behandlas alla svepande utan att ge något egentligt svar. 

Och att den svenska Vietnamrörelsen skulle vara länkat till någon slags pseudoreligiositet och sekterism verkar inte producent ha tänkt på alls. 

Men även om vinkeln är väl tam så är det gott om arkivklipp. Att höra USA:s svarte ambassadör vara mycket ledsen för att han kallas nigger är spännande. Framförallt när det klipps ihop med att Olof Palme säger att ambassadören är en mycket bra kille. 

Kanske lär vi känna Olof Palme litet mer genom denna dokumentär. 

Musiken varierar kraftigt: Allt från instrumentalt rymd-inspirerat monotont bakgrundsljud till poprockproggklassiker The Doors The End och Jefferson Airplanes White Rabbit. 

Marita Ulvskog är rolig när hon säger att hon aldrig lärde sig att dansa på grund av engagemanget i Vietnamgrupperna. 

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

2 kommentarer:

  1. P3 dokumentär hör till det allra, allra bästa och värdefullaste i public serviceradions utbud. Jag har ett femtiotal nerladdade som podcast och har lyssnat på flera av dem tre-fyra gånger.

    SvaraRadera
  2. Fint att du gillar P3 Dokumentär. Då är vi minst två bekräftade fans. /Johan

    SvaraRadera