fredag 29 augusti 2014

Båstadskravallerna 1968

Premiär: 9 maj 2010 (lyssna här)
Av: Oivvio Polite och Siri Ambjörnsson
Det blev ingen tennis i Båstad.

Medverkande: Stoppa matchen-aktivisten Bertil Malmström, journalisten och författaren Per Wästberg, Svenska tennisförbundets Mats Hasselquist, då 17-åriga Rebecca Hybbinette/Olsson som slogs ned av polis på tennisplanen samt hårdföre kommunisten Channa Bankier.
Klipp: Utbildningsminister Olof Palme (S), författaren Sara Lidman grips i Sydafrika, Nelson Mandela försvarar sig i sydafrikansk domstol, klipp med Båstadsbor som är trötta på de "influgna" vänsterdemonstranterna. 
Längd: 1h 19min

Jag tycker att denna dokumentär är ett bra komplement till Bo Widerbergs dokumentärfilm "Den vita sporten" som vann Guldbaggen som bästa film år 1969. 

Oivvio Polite och Siri Ambjörnsson har valt en för mig lyckad ingångsvinkel genom att låta författaren Per Wästberg berätta om sina upplevelser av Rhodesia (numera Zimbabwe) på 60-talet. Han berättar bra, tydligt och medryckande. 


17-åriga Rebecca slås ned av polis. Foto: SVT
På det sättet kommer vi in i kontexten. Sen bär det av till Båstad 1968 och den stundande tennismatchen mellan Sverige och rasistlandet Rhodesia. Dit åker unga vänsteraktivister från hela landet för att stoppa matchen. Det för att det faktiskt rådde ett handelsförbud vid tidpunkten. Om man inte fick handla med Rhodesia - fick man då spela tennis med dem? 

Tennisförbundet tyckte ju att det var självklart. Kanske för att tennisförbundet på den tiden hade tydliga kopplingar till en svensk, mycket vit, samhällselit. De arga 68:orna var av motsatt åsikt. Tyvärr blir det upprepningar efter ett tag men dokumentären är snyggt producerad. Det är jämna klipp, bra musik (Bob Dylan passar perfekt) och jämnt tempo. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 

Alla producenter sorterade efter betyg
Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar