måndag 11 augusti 2014

Altakonflikten – från civil olydnad till samisk terrorism

Premiär: 15 juli 2012 (lyssna här)
Av: Carl-Magnus Helgegren
Fajten mot samerna. 

Medverkande: Samen Trygve Lund Guttormsen som upptäckte norska statens planer på att bygga ut Altaälven, journalisten Johan Bergström som hamnade i finkan, terroristen Niillas Somby, samen Jorunn Eikjokk som drog till Oslo för att protestera, Björg Larsson som lät aktivisterna bo på hennes mark samt samen Tore Bongo som kedjade fast sig vid "nollpunkten".  
Klipp: Samisk jojk, en amerikansk protestsångerska som flygs in och sjunger Simon and Garfunkel-låtar för att peppa samerna, en nytillträdd Gro Harlem Brundtland (som sedan får sitt kontor ockuperat av samer), nyheter. 
Längd: 1h 21min

Långt norr om Stockholm, faktiskt även norr om Kiruna, norr om Treriksröset. I byn Masi mitt emellan Alta och samernas huvudstad Kautokeino i Norge finns planer på att bygga ett kraftverk. Norska staten vill bygga en fördämning för att nyttja Altaälvens naturliga energikraft. 

Samerna i området, cirka 300 i byn Masi, är oroliga för att laxbeståndet ska sjunka och att renmarkerna ska påverkas. Men framförallt tycker man att den norska staten kör över samerna, majoriteten skiter i minoriteten. 


Här ligger Masi i Nordnorge.
Strax söderut ligger Kautokeino.
 
I början av 80-talet kulminerar protesterna. Omfattande samiska hungerstrejker i Norges huvudstad Oslo inleds. En tid senare exploderar en bomb vid Sombybron. 

Ännu en dokumentär som endast låter en sidan komma till tals i en infekterad konflikt. Här är det samerna som har problemformuleringsprivilegiet - precis som arbetarna har i P3:s dokumentärer om Skotten i Ådalen eller bomben på skeppet Amalthea. 

Men jag störs inte speciellt mycket över det. Kanske är det för att konflikten är så exotisk. Att få lära känna samerna och deras drivkrafter är spännande. Intervjun med Jorunn Eikjokk och hennes mamma är bedårande, spontan och lidelsefull. Trots att den bara utgör en kort parti höjer den dokumentären betydligt. 

Men även terroristen Niillas Somby är mycket bra. Likaså radiojournalisten Johan Bergström som åker upp till Nordnorge för att återse Björg Larsson – som han inte sett sedan början på 80-talet. Här får vi också höra om en häpnadsväckande vändning i rättegången mot journalisten. Otroligt. 

Carl-Magnus Helgegren läser pratorna något för långsamt. Han översätter tyvärr även lättförståelig norska (drar ned tempot). Det är ensidigt. Men i övrigt är det superbt. 

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar