torsdag 10 juli 2014

Terrorattackerna den 11 september

Premiär: 14 augusti 2011 (lyssna här)
Av: Måns Mosesson
Bra intervjuer, smart
upplägg och närvaro. 

Medverkande: Amerikanska pianisten Lynn Peghiny som berättar om sitt möte med Usama bin Ladin, jihadisten Abdullah Anas som krigade med Usama bin Ladin, FBI-agenten Jack Cloonan som varit Usama bin Ladin i hälarna sedan år 1995, svensken David Tengelins pappa Peter som läser ur hans brev från New York, förvaltaren Michelle Rosado som jobbade i World trade center (där även David Tengelin jobbade) på 95:e våningen.
Klipp: Amerikansk informationsfilmer med klipp om bland annat Saudiarabien. Från jihad-filmer. Mängder av klipp från personer på Manhattan som ser attacken mot World trade center. Amerikanska presidenterna Bill Clinton och George Bush. 
Tid:1h 27min

Det finns mycket att imponeras av. Detta är Måns Mosessons andra dokumentär för P3 (efter att först ha skildrat HIV-medicin och piratpiller). 

Här får vi höra en delvis okänd historia om attackerna den 11 september 2001. Den går på djupet och skippar alla övergripande generaliseringar. Istället är vi redan från början i närheten av Usama bin Ladin genom den amerikanska pianisten Lynn Peghiny. 

Sen fortsätter det genom kriget mot den sovjetiska invasionsmakten i Afghanistan tills det att attackerna mot USA börjar planeras. Vi möter FBI-agenten som visste vad Usama hade i tankarna men på grund av problem mellan FBI och CIA så fattar man inte hur nära en attack är. 

Bakgrundmusiken är okonventionell och låter ibland som något ur Twin Peaks. Spänningen byggs långsamt upp och intervjuerna, bland annat med FBI-agenten Jack Cloonan, är riktigt bra. Jack Cloonan skrattar åt hur jihadisterna lyckades lura amerikanarna. Det är fint - ett öppet möte där vi får lära känna människan bakom FBI-agenten. 


Det finns flera hjärtskärande larmsamtal från Twin Towers precis efter attacken. Måns Mosesson har med när en person ringer till SOS och säger att hon håller på att dö. Den empatilösa telefonisten ber henne att lugna ner sig. En stund senare är inringaren död. 

Det finns bara ett problem. Måns Mosessons prator. Han läser dem som om att han vill stå i handlingarnas centrum själv. Han stakar sig medvetet, byter ofta tempo och pratar med förställd röst när något viktigt håller på att hända. 

I och med att han genom sitt lugna tempo, finurliga musikval och bra intervjuer får mig att uppleva "kino in kopf" (en bio i mitt huvud) så är det synd att bringas tillbaka till den grå verkligheten genom de krystade pratorna. 

Flera av personer i dokumentären finns på bild på Sveriges Radios hemsida. Måns Mosesson har själv fotograferat FBI-agenten Jack Cloonan. 

Eftersom jag även älskar film så har jag två dokumentär-tips. För det första finns det en kul film, som många sett eftersom den sänts på SVT, som heter Man on Wire. Det handlar om en helknäpp fransos som kör lindans mellan tvillingstornen. Helt suverän! 


Sen finns det annan dokumentär som handlar om det som fransosen var nära att göra - nämligen att ramla ned. "Falling man" handlar om försöken att identifiera en man som hoppar från tvillingtornen när attacken år 2001 sker. Grym men bra! 







Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar