lördag 12 juli 2014

Svensken i Bolivia

Premiär: 9 Juli 2007 (lyssna här)
Av: Kristofer Hansson
Meditativt om världens
hårdaste fängelse.

Medverkande: Då 27-årige Jonas Andersson, knarksmugglare som satt i bolivianskt fängelse, journalisten Markus Lutteman som skrev boken "El choco" om Jonas, Berit Linton på Utrikesdepartementet samt Jonas Anderssons fru "Daisy".
Klipp: Något enstaka nyhetsklipp. 
Längd: 1h 17min

Jonas Andersson, som pratar med bred västkust-dialekt, var som 27-åring nere i drogträsket och fick för sig att han skulle åka till Bolivia och smuggla kokain. För besväret skulle hans drogskulder strykas samt 50 000 kronor betalas ut. 

Sen satt han i Bolivia - som han trodde låg i Afrika - och väntade på att väskan skulle göras klart. Veckorna gick. Till slut stod han där med två gigantiska väskor framför sig. De var så iögonfallande att han var säker på att han skulle stoppas - fullastad med rent kokain värt cirka tre miljoner kronor på gatan i Sverige. 

Han åker fast så klart och hamnar på fängelset i Bolivias huvudstad La Paz. Där råder i det närmaste total anarki - fångarna har byggt upp sin egen stad. Du behöver pengar, du får göra vad du vill, knarket flödar, människor mördas i princip varje dag. En besökare blir till och med mördad - med en borrmaskin. 

Men det visar sig att tillvaron i världens tuffaste fängelse är precis vad Jonas Andersson behöver. Efter ett tag har han fru och barn samt är drogfri. 

En stor del av dokumentären ackompanjeras av lugn traditionell latinamerikansk musik och Jonas Andersson som låter oss förstå hur hans värld såg ut. Han är vältalig och  öppen. 

Det är mycket hans berättelse. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar