tisdag 1 juli 2014

Spelskandalen 1990

Premiär: 11 mars 2012 (lyssna här)
Av: Anton Berg (hans sida på bloggen)
Bo Strömstedts show. 

Medverkande: Expressens förre chefredaktör Bo Strömstedt, förre sportchefen och reportern Thomas "Malmen" Malmquist, polisen Kent Svensson, sportreportern Kenneth Olsson på lokaltidningen NWT i Värmland, VM-mästaren i bandy Per Fosshaug samt storspelaren Bosse "Pitebo" Lindkvist
Klipp: Rikligt med klipp i tryckfrihetsmålet mot Expressen år 1991, ett antal gamla Boltic-spelare som inte vill ställa upp för intervju, nyheter. 
Längd: 1h 31min

När Expressens legendariske sportreporter "Malmen" avslöjade att svenska bandy- och hockeyspelare lägger sig i vissa tävlingsmatcher år 1990 var det inte första gången han kom med liknande påståenden. Redan 13 år tidigare hade han avslöjat att kineserna spelade läggmatcher i pingis. Det var också han som låg bakom avslöjandet att svenska brottare var dopade i sommar-OS år 1984. 

Avslöjandet som "Malmen" gjorde handlade framförallt om en bandymatch där topplaget Boltic från Värmland förlorade en enkel match mot bottenlaget Kungälv med 0-8. Spelarna förnekade ihärdigt att de skulle lagt sig och Expressen hade svårt att stå upp för sitt avslöjande. I alla fall i den bemärkelsen att få andra tidningar hakade på. 

Malmen och ansvarige utgivaren Bo Strömstedt mordhotades, likaså en av källorna. Ska man vara riktigt krass så ledde egentligen avslöjandet bara till en konkret sak. Expressen åtalades för tryckfrihetsbrott av Justitiekanslern (JK). 

Där ville 55 elitspelare i hockey och bandy ha upprättelse - och gärna ett skadestånd på drygt 100 000 kronor per skalle. 

Detta är en satans bra dokumentär och intervjun med Expressenlegenden Bo Strömstedt är guld. Jag njuter och får gåshud. När Bo Strömstedt säger att han bara saknar en enda sak med tidningstiden och att det är att bli åtalad i tryckfrihetsbrott spritter det i kroppen på mig. Så pratar en sann rabulist! 

Inledningen med gamla Boltic-spelare som inte vill prata med reportern Anton Berg är också snyggt och sätter tonen för reportaget. Det finns en underliggande känsla av skam. 


Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar