onsdag 2 juli 2014

Pedofilskandalen i Belgien

Premiär: 15 augusti 2010 (lyssna här)
Av: Tove Leffler
Får Belgien att framstå
som ett ytterst ruttet land. 

Medverkande: DN-journalisten Ingrid Hedström, SVT-journalisten Peder Carlquist samt en lokal åklagare och en lokal journalist inblandade i fallet. 
Klipp: Förläggaren Phillippe Robinet som gav ut en självbiografi från en av de som överlevde fångenskapen (Sabine Dardenne). Sabine Dardenne själv hörs i korta klipp. Talkörer och rop när flickorna befrias från skräckkällaren. Nyhetsklipp. 
Längd: 1h 12min

Till finstämd pianomusik tas vi med till ett delat och korrupt Belgien. Ett land där en pedofil och mördare som Marc Dutroux kan härja fritt. I sitt hus, där även hans fru finns, håller han flera unga flickor inspärrade. Under dagarna våldtar han dem. 

Två flickor låter han svälta ihjäl. En annan man mördar han. På sajten Crimelibrary är Marc Dutroux sorterade i gruppen seriemördare och undergruppen "Sexual predators". 

Att upprörda mödrar och fäder hör av sig till polisen och begär hjälp för att söka efter deras försvunna döttrar ger inget resultat. Polisen tror att barnen rymt, eller gett sig ut på äventyr - kanske med någon tjusig pojke? 

Inte ens när polisen är i monstret Dutroux hus och hör barn gny händer något. De är där för att de tror Marc Dutroux är biltjuv och knarkhandlare. Att unga kvinnor och barn försvunnit kopplar de inte till villan. 

Reportern Tove Leffler har lyckats med klippen från belgiska medier. Vi hör en av de två flickor som räddades från tortyrhålan i några korta klipp. Domare, poliser och anhöriga hörs. Pianot klinkar på. 

Det blir känslosamt när reportern Ingrid Hedström från DN tar upp att hon legat sömnlös om nätterna när hon tänkt på fallet. Tyvärr klipper Tove Leffler hennes illustration abrupt och påbörjar en ny prata. 

En stor del av dokumentären tar upp misstankarna om att Marc Dutroux tillhör ett stort pedofilnätverk och att utredningen från polisen stoppas eftersom vissa politiker inte vill tvätta sin byk offentligt. 

Kopplingen till högt uppsatta politiker och pedofiler upprepas flera gånger men några fakta ges inte. I tv-dokumentären nedan finns i alla fall en intervju med en av de tjejer som påstår att hon utnyttjats av pedofilligan. 

I och med att så mycket kritik förs fram mot poliser och politiker hade det varit bra om någon ansvarig intervjuats. Nu blir det för mycket plattityder som "det ska visa sig att det juridiska systemet i Belgien håller på att ruttna inifrån". 

Marc Dutroux skildras i en seriemördaredokumentär som heter "The Monster of Belgium". Se nedan. 




Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar