fredag 18 juli 2014

Gottrörakraschen

Premiär: 4 maj 2008 (lyssna här)
Av: Fredrik Johnsson
Bråk och mirakel. I luften. 

Medverkande: Flygvärdinnan/pursern Eva Björnemark, den "hemlige hjälten" Per "Pelle" Holmberg, styrman Ulf Cedermark, svårt ryggskadade Karin Gustavsson, flygchefen på SAS Johan Juhlin, 10-årige Caroline Persson (i dag King), Nils Benker på Statens haverikommission samt passageraren Bo Emten. 
Klipp: Statsminister Carl Bildt (M) säger att det som hänt är något av ett "mi-r-r-r-akel", nödropet från flygplanet strax innan det störtar samt hjälteförklarade danske piloten Stefan Rasmussen
Längd: 1h 21min

Året är 1991 och Sverige har nyligen fått en borgerlig regeringen. Den första på mycket länge. Snart kommer Carl Bildt (M) få stå i tv och säga att flygkraschen i Gottröra är ett mirakel. Hans halländska överklass-r kommer att vara lika tydliga som när han några år senare myntar uttrycket "röd-grön röra". 

"Det är ett mi-r-r-r-akel!" 

Det som hänt är att ett svenskt flygplan på väg från Arlanda till Köpenhamn har störtat utanför en liten by på landsbygden. Fyra minuter efter start har något visat sig vara fel och inte bara en motor - utan båda - har lagt av. 

Nu seglar jetflygplanet med 122 passagerar och 7 besättningsmän i luften på väg i backen. Som en fågel utan vingar - som inte har någon chans att nå tillbaka till boet Arlanda. 


Så knäcktes planet. Från haverirapporten. 
Längst fram i cock pit sitter danske piloten Stefan Rasmussen. Han tänker på att han ska dö och ser sitt liv passera i revy. Sen ber han. Bakom honom stormar en av passagerarna fram - ledige piloten Pelle Holmberg. "Titta rakt fram!" skriker han till den skräckslagne dansken. 

Jag tänker inte avslöja mer eftersom det säkert finns en hel del som inte kan detaljerna om kraschen. På det sätt som producenten Fredrik Johnsson gjort dokumentären är den rakt igenom fylld med spännande detaljer och intressanta livsöden - det som jag avslöjat är bara en bråkdel. 

Dokumentären är ljudlig, smart, känslosam, konfliktfylld, dramatisk och koncentrerad. Några få låtar återkommer som temamusik och de är valda med omsorg. Jag dristar mig till att påstå att musikvalet är modigt. 

Imponerande. 

Läs rapporten från Statens haverikommission här. Där finns bland annat inspelning från vad som sägs i cock pit. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar