onsdag 2 juli 2014

Bombmannen

Premiär: 7 maj 2006 (lyssna här)
Halleluja för rättshaverister.
Av: Fredrik Johnsson  (hans sida på bloggenoch Kristofer Hansson (hans sida på bloggen)

Medverkande: Lars Tingströms lojale vän och före detta kollega Bengt Sjöblom, kriminalinspektör Roland Segerman, advokat Pelle Svensson. 
Klipp: Lars "Bombmannen" Tingström, nyhetsklipp från när Skatteskrapan sprängs.
Längd: 1h 18min

Lars Tingström. Kanske den värsta brottslingen någonsin i Sverige. I sämsta fall var han en seriemördare, terrorist, särdeles lättkränkt, smart och totalt hänsynslös. Men allt går inte att bevisa. 

Eventuellt var det han som, medelst grovarbetare Christer Pettersson, som tog livet av Sveriges statsminister Olof Palme. Tesen är inte alltför långsökt – inte alls faktiskt – och jag skulle säga att slutdelen av dokumentären är en bit som bör höras för den som är intresserad av Palmemordet. 


Denna gotlänning, som är död sedan år 1993, var väldigt kunnig på bomber och ett tag när dokumentären är som bäst känns det som om att vi följer i hasorna på någon slags superskurk som kan tillverka bomber av i princip vad som helst. Hade Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson kört med sin sedvanliga humor hade de lagt till musiken från tv-serien MacGyver i bakgrunden. 

Men troligtvis har de inte funnit ämne speciellt lustigt. Det dör och sprängs människor till höger och vänster och intervjun med Bengt Sjöblom, Tingströms polare, är rätt obehaglig i och med att han stundtals låter som en reinkarnation av Bombmannen. Det är en lektion i avancerade konspirationsteorier och rättshaverism utan dess like. 

I ärlighetens namn tycker jag dokumentären är lite snurrigt och vi lyssnare kommer inte ett dugg nära Bombmannen. Var han psykiskt sjuk? Ond? Eller var han kanske oskyldig? Den senare tesen känns mer än lovligt dum. 

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar